Как да оправим обърнат екран на компютър или лаптоп

1
232
Добави коментар

Доста често, особено при децата, които играят игри се случва да се срещне проблема, при който екрана (десктопа) се обръща т.е се завърта настрани или с главата надолу. Това се получава, защото настройките на видео картите позволяват да завъртите картината на 90 (наляво или надясно), на 180 или на 270 градуса,  което е доста кофти проблем.

Решението може да отнеме няколко минути, ако знаете какво да направите или доста повече от минута, две, ако започнете да търсите и изпробвате различните решения в интернет. Първо ще дам универсални решения за системите Windows 7 и Windows 10, ако те не ви свършат работа ще ви покажа отделните решения за няколко марки видео карти.

Windows 7

Натиснете десен бутон на мишката върху работния плот и изберете Screen resolution.

Срещу Orientation има падащо меню, изберете от него Landscape.

Натиснете бутона Apply, а след него OK.

Windows 10

Натиснете десен бутон на мишката върху работния плот и изберете Display settings.

В панела, който ще се отвори, от падащото меню под Orientation, изберете Landscape.

Потвърдете с  Apply и ОК.

Ако желаете да не се получава този проблем в бъдеще, под меню Orientation има опция Orientation lock, която трябва да включите.

Видео карта INTEL
Натиснете комбинация от клавишите Ctrl + Alt + Стрелка нагоре, ако това не помогне изпълнете написаното по-долу.

Влезте в настройките на Intel Graphics като натиснете комбинация от клавишите Ctrl + Alt + F12 или натиснете десен бутон на мишката върху работния плот и изберете Intel Graphics Settings.

Изберете Display.

Променете ротацията на 0 градуса.

Накрая натиснете Apply.

Видео карта ATI
Натиснете комбинация от клавишите Ctrl + Alt + Стрелка нагоре, ако това не подейства, преминете към редовете надолу.

Влезте в контрол панела на ATI, като натиснете десен бутон на мишката и изберете от менюто Catalyst (TM) control center.

Изберете отляво менюто Display properties, като най-долу ще видите падащо меню Rotation, откъдето може да зададете Standard Landscape 0 градуса.

Накрая остана да натиснете Apply и след него бутона ОК.

Видео карта NVIDIA

Натиснете комбинация от клавишите Ctrl + Alt + Стрелка нагоре, ако тази комбинация не помогне, тогава натиснете десен бутон върху работния ви плот, а от менюто изберете NVIDIA Control Panel.

Когато вече сте в контрол панела, отляво изберете Rotate display. 

Под втора точка втора точка Choose the orientation изберете Landscape и потвърдете с бутона Apply.

Ако при вас не проработи нито едно от решенията показани по-горе, може да се свържете с мен чрез формата ми за контакти или като напишете коментар под тази статия. Ако имате предложения да се добавят още марки видео карти, с радост бих ги чул и добавил в статията.