Втори национален протест на медицински сестри

2
137
Добави коментар
stupid
stupid

Медицински сестри и други специалисти по здравни грижи от цялата страна се събират на втори национален протест на 21 март, четвъртък. Медицинските специалисти настояват да няма търговски дружества в здравеопазването, за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, за допълнителни възнаграждения, чийто размер да се определя по регламентирани правила (в зависимост от натовареността), за връщане на медицинските стандарти за почасово заплащане на нощния труд и допълнително заплащане за работа в спешни и отделения за анестизиологично и интензивно лечение, клас прослужено време в размер на 1, 2% на година, колективният трудов договор на национално ниво да е задължителен за всички структури в здравеопазването, за възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика и за промяна в категорията труд.

Медицински сестри от Пазарджик и Велинград сигнализираха омбудсмана Мая Манолова, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите в София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово и Велинград, казва омбудсмана Мая Манолова.

Седем операционни сестри в многопрофилната болница в Добрич са подали оставки, след като главният лекар заявил, че не могат да бъдат вдигнати заплатите им. С молба за напускане са още няколко медицински сестри от други отделения.