България излиза тази вечер срещу Черна гора за Евро 2020

1
207
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

България стартира квалификационната кампания за Евро 2020 с домакинство на Черна гора днес от 19:00 часа на стадион “Васил Левски”. Целта пред “лъвовете” е класиране за финалите на голямо първенство за пръв път от 2004 година насам. Жребият беше определен по-скоро като добър и ако приемем, че Англия е абсолютен фаворит, то нашите момчета ще трябва да се преборят за второто място с Чехия, Черна гора и Косово. Задачата не е никак лека, а силното начало е задължително условие, ако тимът на Петър Хубчев действително иска да постигне нещо в тази доста равностойна група.

В Лигата на нациите отборът ни остави положителни впечатления с изявите си и най-вече с желанието и себераздаването на футболистите във всички мачове. Когато не достига класа, на преден план излиза волята. България не разполага с играчи от висока класа, но залага на сериозна дисциплина и неведнъж показа, че умее да се противопоставя на по-силни съперници. Днешният не е такъв и “трикольорите” са наясно, че от тях се очаква победа, която да им вдъхне увереност преди тежкото гостуване на Косово след три дни.

За съжаление, в навечерието на двубоя пред Хубчев се струпаха доста проблеми. От групата заради контузия отпадна Футболист №1 за 2018 година Кирил Десподов. Вчера травма получи и титулярният страж Пламен Илиев, който ще претърпи операция. С оглед и без това ограничения избор от качествени състезатели, отсъствието на две толкова важни фигури трудно ще бъде компенсирано, но техните заместници трябва да докажат, че могат да носят отговорност в тежки битки.

На вратата ще застане Николай Михайлов, а карето бранители пред него ще са Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков и Антон Недялков. Георги Костадинов и Симеон Славчев ще действат в средата на терена, а с по-офанзивни функции в тази зона ще са Тодор Неделев, капитанът Ивелин Попов и Галин Иванов. Възможно е вместо крилото на Халадаш да стартира Николай Димитров. Атаката ще води Спас Делев.

Черногорците също няма да са в оптимален състав. Техният селекционер Любиша Тумбакович не може да разчита на двете си големи звезди – Стефан Савич от Атлетико Мадрид и Стеван Йоветич от Монако. Гостите ще играят с двама нападатели в лицето на Фатош Бечирай и Стефан Мугоша.

Балансът ни срещу бившата югорепублика е изравнен – по 1 победа за двата тима и 2 равенства. Головата разлика е 7:5 в полза на България.

Любопитен факт, е че националите никога не са губили в София на старта на евроквалификации. В последния случай, когато започнахме с победа (2:0 срещу Грузия на 12 октомври 1994 г.), се класирахме за финалите на Евро 96.

Квалификации за Евро 2020 – група “А”:

БЪЛГАРИЯ – ЧЕРНА ГОРА

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Михайлов; С. Попов, Бодуров, Божиков, Недялков; Костадинов, Славчев; Неделев, И. Попов, Г. Иванов; С. Делев

Селекционер: П. Хубчев

ЧЕРНА ГОРА (4-1-3-2): Петкович; Марушич, Симич, Томашевич, Вешович; Косович; Янкович, Иванич, Йовович; Бечирай, Мугоша

Селекционер: Л. Тумбакович

СЪДИЯ: Руди Бюке (Франция)

СТАДИОН: “Васил Левски”

НАЧАЛО: 19:00 часа