РЗИ Бургас: От началото на годината са регистрирани 10 нови случая на туберкулоза

1
115
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

За първите два месеца на 2019-а година са регистрирани 10 нови случая на туберкулоза. Това съобщиха от РЗИ – Бургас в Седмицата на отворените врати в белодробните болници в страната. Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2018г. са били 84. Година по-рано са били 78, а през 2016-а – 96.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10% и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Заболяването е описано още от Хипократ през V в. пр. Христа, със симптоми на отпадналост и намаляване на теглото. Първоначално болестта се е свързвала с наследствено предразположение и е била известна под името “охтика”. Едва през VIIIв. учените стигат до извода, че болестта се разпространява чрез заразяване.

След дългогодишни научни изследвания на 24 март 1882 година Робърт Кох идентифицира причинителя на туберкулозата – Mucobacterium tuberculosis, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. За своя принос той получава Нобелова награда за физиология и медицина.

Във връзка с откритието на Кох, 24-и март се чества като Световен ден за борба с туберкулозата.