Разкриха схема за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа

2
443
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Трима участници в международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа бяха задържани у нас по-рано тази седмица, информират от МВР. Сред задържаните са българин и граждани на Танзания и Сомалия – временно пребиваващи в страната, без постоянни адреси.

Спецоперацията е осъществена от ГДБОП и Специализирана прокуратура на 19-и март в София. Събраните доказателства сочат, че ролята на тримата задържани в рамките на широка международна престъпна мрежа е била да набират и изпращат в африкански държави български „мулета“, които да трафикират наркотици, най-вече към Италия и Германия.

Тримата влезли в полезрението на разследващите у нас преди повече от половин година. В Специализираната прокуратура било образувано досъдебно производство, дейността им е наблюдавана и документирана.

Неотдавна Германия издала европейски заповеди за арест и за разследване на тримата, на базата на тамошно досъдебно производство срещу международна престъпна група. Повод за разследването са няколко случая на задържани количества хероин с еднакъв произход (общо над 75 кг) в Германия и в други европейски държави.

Тримата са с наложени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“, задействана е процедура по екстрадирането им във Федералната република.