Астронавтите на НАСА Ник Хейг и Ан МакКлейн успешно подмениха батерии на МКС по време на вчерашната им извънбордова дейност

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

23 март 2019 г. 20:00 ч. НАСА оповести, че вчерашната извънбордова дейност е приключила благополучно. Астронавтката на НАСА Ан МакКлейн и нейният колега Ник Хейг прекараха в открития космос общо шест часа и тридесет и девет минути. Те успешно подмениха старите никел-водородни батерии с нови и по-мощни литиево-йонни батерии. 

На 29-ти март Ан МакКлейн и нейната колежка Кристина Кук ще излязат в открития космос, за да подменят още батерии. Това ще е историческо постижение – първата „космическа разходка“ само от жени! Но за съжаление днес, 35 години след полета на Светлана Савицкая, космосът продължава да бъде основно мъжка професия. Вчера МакКлейн се превърна едва в 13-тата жена в историята на космонавтиката, „разходила“ се в открития космос. 

Освен това всички жени-астронавти са летяли не по-далече от околоземна орбита. Няма нито една жена, пътувала отвъд пределите на ниската орбита, както няма и жена, стъпила на Луната. Да се надяваме, че през следващите години това ще се промени! 

Напомням на читателите, че миналия месец американката Бет Моузес се превърна в първата жена, достигнала до космоса с комерсиален космически кораб –  кораба „Юнити“ на американската компания Върджин Галактик. 

На снимката: астронавтът на НАСА Ник Хейг (горе) и Ан МакКлейн по време на вчерашната им „космическа разходка“. Photo credit : NASA