Нови мерки срещу фалшивите решения от ТЕЛК

1
205
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Кодът по международната класификация на болестите се вписва във всички медицински документи. Предвижда се да стане задължителен и за решенията на ТЕЛК.

Д-р Цветолюба Генкова – началник на отдел в Дирекция „Медицински дейности“, МЗ: Може да се проследява това лице с тази диагноза какви изследвания е имало във времето, как е доказано, че това заболяване съществува при това лице.

За да използват кода, ТЕЛК и НЕЛК ще имат връзка със системата на Здравната каса. Предвижда се и промяна в правилата за определяне на степен на увреждане при хора с множество заболявания. Сега те се отчитат само, ако водещото е 80, а съпътстващите 50%

Д-р Цветолюба Генкова – началник на отдел в Дирекция „Медицински дейности“, МЗ: Сега всъщност, този праг се сваля на 50%.

Така ако човек има повече от 2 заболявания, които носят над 50%, към водещото ще се добавят 20% от сбора на съпътстващите заболявания.

Д-р Цветолюба Генкова – началник на отдел в Дирекция „Медицински дейности“, МЗ: Една не малка част от хората, които имат повече от едно увреждане ще получат по-голям размер на социална придобивка. Весела Одаджиева – НГИ „Системата ни убива всички“: Няма да реши въпроса на много от хората с множествени увреждания, които нямат две заболявания с 50 и над 50%. Тук спадат хората с аутизъм, със Синдром на Даун. Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите в България: Със сигурност ще има потърпевши. Те ще бъдат много по-малко.

Ако промените се приемат, хората, които се чувстват ощетени от сегашните правила, ще могат да се явят на ТЕЛК по новите.