Захарните напитки ускоряват растежа на рак на дебелото черво при мишки

2
146
Добави коментар
stupid
stupid

Според ново изследване, проведено от изследователи в Медицинския колеж Бейлър и от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк,захарта стимулира растежа на рак на дебелото черво при мишки. Проучването е публикувано в Science и показва, че консумирането дневно на малко количество високофруктозен царевичен сироп (който е основният подсладител на сладки напитки, които хората консумират) – ускорява растежа на чревните тумори при мишите. Това количество е еквивалент при хора, пиещи около 12 унции (355 мл) на подсладена със захар напитка дневно.

 

Сега смятаме, че захарта е вредна за нашето здраве главно защото консумирането на твърде много захар може да доведе до затлъстяване. Знаем обаче, че затлъстяването увеличава риска от много видове рак, включително колоректален рак, но не беше сигурно дали съществува пряка и причинно-следствена връзка, казва Люис Кантли, съавтор на изследването.

 

Учените са давали захарна напитка в бутилката с вода на мишки с APC-модел (с ранен стадий на тумори в червата) и имитират ежедневната консумация на една кутия сода от хора. След два месеца, APC-моделът мишки, получаващи захарна вода развиват тумори, които са по-големи от тези които са третирани с обикновена вода.

 

Резултатите от изпитванията с животни биха могли да обяснят как увеличената консумация на сладки напитки и други храни с високо съдържание на захар през последните 30 години, са свързани с ръста на рака на дебелото черво при хората на възраст между 25 и 50 години в САЩ.

 

Учените предупреждават, че този механизъм е осъществен при мишки, генетично конструирани да бъдат предразположени към рак и следователно на този етап не може да бъде потвърдена валидността му при хора.