61 Международен технически панаир, гр. Бърно, Чехия

8
274
Добави коментар
anamariq
anamariq

Цифрова фабрика, кръгова икономика, стартиращи фирми (start-up). Това са новите теми на 61-ия международен панаир за инженерна техника.

От 7 до 11 октомври в Изложбения център в гр. Бърно ще се проведе поредното издание на Международния панаир за инженерна индустрия (MSV). В нечетните години неотделима негова част е и Международното изложение за транспорт и логистиката Transport & Logistika, както и Международното изложение за технологии и опазване на околната среда ENVITECH. Организаторите очакват участието на около 1600 фирми-изложители и най-малко 80 000 професионални посетители.

MSV е огледалото на чешката икономика

Най-голямото и най – значимото изложение в Република Чехия навлиза в седмото десетилетие на своето съществуване в отлична форма. Чешката икономика върви с пълна пара напред. Към участието в MSV през последните години има огромен интерес. За да се задоволят всички изисквания за изложбената площ, изложбеният център Бърно се нуждае от още един павилион. Повече от половината фирми идват от чужбина и MSV привлича все повече професионални посетители както от околните, така и от по-далечните страни.

Нови теми в номенклатурата на панаира

За последните няколко години основният фокус на MSV е насочен към Industry 4.0, т.е. към автоматизацията, роботиката и дигитализацията. През изминалите години тази тема се премести от конферентните зали до експозициите, където конкретни изложители показват конкретни решения за спестяване на работна сила и увеличаване производителността на труда и добавената стойност. За следващата година решихме да разширим основната тема. Като се има предвид, че дигитализацията на промишленото производство е една от основните насоки на иновационния процес и необходимо условие за успех, основната тема на панаира ще бъде „Индустрия 4.0“ дигитална фабрика. За изложителите сме подготвили възможността активно да участват в дигитализацията на промишленото производство на чешкия пазар и в чужбина, възможността да достигнем до широк кръг индустриални фирми, да се възползваме от значителна медийна подкрепа на темата. „Бихме искали също така да насърчим стартиращите иновационни фирми и start-up“, каза Михалис Бусиос, директорът на проекта. „Друга подчертана тема ще бъде областта на инвестиционните възможности – стартиране на проекти (start-up), нови идеи, иновации като възможност.“ Също така в номенклатурата на ENVITECH се появява нов oтрасъл, който едновременно ще бъде основната и подчертаната тема от събитието. Става въпрос за kръговата икономика, т.е. тенденцията, която е основен принцип на устойчивата индустрия и отваря нови възможности за фирмите. Според Европейската комисия до 2030 г. в ЕС благодарение на кръговото стопанство ще бъдат създадени два милиона нови работни места. Очаква се приемането на принципите на кръговата икономика да генерира годишни икономии от 1,8 билиона евро в Европа до 2030 г. и приходи от 600 милиарда евро. Фирмите, които започнат да мислят по този начин още преди уреждането на законодателството, ще изпреварят останалите. Структурата на самия MSV остава запазена и изложението отново се разделя по отрасли, представящи всички ключови области на инженерната и електротехническата индустрия. Също така се подготвят и специализирани изложби, които насърчават 3D печата, роботизацията или сътрудничеството на промишлеността с висшите учебни заведения (Трансфер на технологии и иновации). Съставна част на панаира отново ще бъде конкурсът за Златен медал MSV, където ще бъдат представени най-добрите иновативни експонати. Също така се подготвя богата съпроводителна програма.

Поглед назад към MSV 2018

В последното издание на MSV присъстваха 1651 изложители от 32 страни, като делът на чуждестранните участници достигна 49%. Експозициите на изложителите бяха разгледани от 80 937 посетители от 57 страни. 7 747 регистрирани посетители пристигнаха от чужбина, т.е. 9,6% от общия брой. На панаира се акредитираха 280 журналисти от седем държави. Традиционното проучване сред посетителите и изложителите на MSV 2018 относно тяхната удовлетвореност се проведе от агенцията Ipsos. Удовлетвореността на посетителите и изложителите остава висока. Положителната и най-високата оценка, дадени от изложителите, е нарастнала от 84% на 96%. Делът на абсолютно доволните посетители годишно е нарастнал от 89% на 94% . Това е най-добрият резултат през последните 5 години. Недоволни посетители почти нямаше. Приносът на панаира за участващите фирми остава положителен и се развива много добре. В сравнение с миналата година приносът за чуждестранните изложители се е увеличил. Делът на установените контакти не се е променил от миналата година. През 2018 година изложителите установиха повече контакти с чуждестранни посетители. Както и през предишните години най-голям е делът на експонираните продукти от чужбина.

Заявления до края на март

61-ият Международен панаир за инженерна техника ще се проведе от 7 до 11 октомври 2019 г., като крайният срок за подаване на заявките на изложителите, свързан с отстъпката за срок, е 31 март. През последните години най-атрактивните площи бяха разпродадени много месеци по-рано, така че организаторите препоръчват кандидат-изложителите да не отлагат подаването на заявката. Най-лесният начин е да се регистрирате по електронен път на адрес https://www.bvv.cz/en/msv/.

За повече информация можете да се свържете и със СТИВ Прага по мейл или на телефон: +420 601 025 755.