Искат камбана за потопената църква в яз. "Жребчево" Follow

Искат камбана за потопената църква в яз. "Жребчево"

дея на живеещи в малкото сливенско градче Твърдица да поставят камбана на потопения преди десетилетия във водите на язовир Жребчево православен храм „Свети Иван Рилски“ неочаквано разбуди страсти в социалните мрежи.

Пръв за намерението съобщи секретарят на общинската администрация Пламен Курумилев, който написа в профила си :“Кръстът са очите на една църква, а камбаната е нейният глас. Вече повече от 65 години тя е мълчалив свидетел на всичко. Може би е време да има своя глас. В този смисъл търся съмишленици да им върнем гласа като й дадеме камбана. Вече дори съм намерил къде изработват. Иска ми се да и дадем възможност да възвестява добри събития /например сватба на млади хора решили да сключат черковен брак там - ние със съпругата сме решили да го направи това лято там/ поне докато остане камък върху камък от нея или докато хора, които имат възможност най на края и обърнат внимание и я спасят..“.

Дискусия за организиране на кампания за събиране на средства за закупуването на камбана за потопената църква в язовир "Жребчево" се разгоря в социалните мрежи. "Ако кръстът е своеобразен израз на очите на църквата, тя има нужда и от глас, аргументира идеята Пламен Курумилев, секретар на община Твърдица. Подкрепяли я и други жители на Твърдица, както и хора, родени в планинското градче, които сега живеят на други места в страната.  Църквата, с патрон Св. Иван Рилски, е потопена през 1962 г., когато бившето с. Запалня попада в чашата на яз. "Жребчево".Когато той е пълен, се извисява само кръстът като някакво нямо предупреждение. Когато водите се отдръпнат, потопената църква изплува почти цялата. И много хора идват тук, не само заради уникалната и архитектура, а и да запалят свещичка за здраве на живите и за упокой на мъртвите.    "Двама души са предложили финансова помощ или да закупят камбана, която да бъде монтирана пред руините на храма. Това е повод и общината да поднови действията си за установяване на статута на църквата“, добави  секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев. Копирано от standartnews.com Дискусия за организиране на кампания за събиране на средства за закупуването на камбана за потопената църква в язовир "Жребчево" се разгоря в социалните мрежи. "Ако кръстът е своеобразен израз на очите на църквата, тя има нужда и от глас, аргументира идеята Пламен Курумилев, секретар на община Твърдица. Подкрепяли я и други жители на Твърдица, както и хора, родени в планинското градче, които сега живеят на други места в страната.  Църквата, с патрон Св. Иван Рилски, е потопена през 1962 г., когато бившето с. Запалня попада в чашата на яз. "Жребчево".Когато той е пълен, се извисява само кръстът като някакво нямо предупреждение. Когато водите се отдръпнат, потопената църква изплува почти цялата. И много хора идват тук, не само заради уникалната и архитектура, а и да запалят свещичка за здраве на живите и за упокой на мъртвите.    "Двама души са предложили финансова помощ или да закупят камбана, която да бъде монтирана пред руините на храма. Това е повод и общината да поднови действията си за установяване на статута на църквата“, добави  секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев. Фото - Архив Копирано от standartnews.com
Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност