Благовещение е!

1
165
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес е Благовещение. Този празник почитат всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Благовещение е  едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията, на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.В миналото задължително на този ден се е приготвяла пита, която се намазва с мед и се раздава на съседи и близки. Стопаните са премитали къщите и дворовете си и палели огньове.

Каквото правите на Благовещение, това ще правите през цялата година. Поради това на Благовец се яде, празнува, броят се пари. На Благовец е необходимо да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари.

На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други. Честито на имениците, с пожелание за здраве и благополучие!