Разкритие! Собствениците на „Артекс“ са съседи на Цветанов

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

снимка: Новата сграда на Цветанов и на Мирянови

Собствениците на „Артекс“ – семейство Мирянови живеят срещу сградата, в която се намира новият апартамент на Цветан Цветанов. Това разкриха пред Скандал, живеещи в квартала.

Политикът е на ул. Латинка 8. Те се намират на ул. Латинка 9Б, който билдинг е построен също от „Артекс“.

Там е също и техният син Пламен Пл. Мирянов, показва проверка на звънците.

Скандалът “Апартаментгейт” започна от разследване на Антикорупционния фонд и Свободна Европа, които разкриха как апартамент от над 200 кв. м. с частен “ВИП асансьор” е заменен от “Артекс” срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. м. площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

Проучване на „Биволъ“ показа, че в един и същи ден – 12.06.2018 този апартамент е прехвърлен от собствениците Мирянови на тяхната си фирма “Артекс Инженеринг 2000-5” за 560 000 лв. След това фирмата прави заменката с Цветанов. Заменените от Цветанов имоти веднага (в същия ден) са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ Симеон Велков, който сега е трудоустроен в РВД. Той плаща за двата апартамента на ул. Елемаг 470 000 лв.

Има няколко обяснения за тези странни имотни врътки с поне един ясен бенефициент – Цветан Цветанов. Едното от тях е езотерично. Според собственичката на Артекс Весела Мирянова Цветанов получил преференциална цена, защото много харесал архитектурата и най-вече оценил “енергийната защита” на сградата “Летера”, в която бил вграден псалм 91.

Има обаче и друго обяснение и то е, че след като Цветанов е натиснал Фандъкова да проверява Мирянови, те спешно са потърсили извънинституционално решение на техните проблеми и са го намерили в тази сделка.

Изнудване, фаворитизъм, или и двете, но в такава сделка няма как да няма скрита цена, обобщава Капитал в статия, която припомня за сложните взаимоотношения между “Артекс” и местната власт в София, която е на ГЕРБ.