Средства за изтъняла коса

1
146
Добави коментар
fire19
fire19

Косопадът е феномен, който засяга мъжете повече от жените, но когато говорим за изтъняване, жените са най-засегнати.

Изтъняването няма нищо общо с алопеция и плешивост, а е  анормална загуба на коса, най-често временна, чиито причини могат да бъдат многобройни.

Косопадът е абсолютно физиологично явление. Дори и да не го осъзнаваме, всеки ден губим определено количество коса. Има периоди от годината, в които явлението се увеличава (например по време на сезонните промени). Въпреки това, тази естествена загуба на коса не води до нейното изтъняване.

Когато загубата на коса е по-последователна, отколкото би трябвало да бъде, то тогава сме изправени пред трихологичен проблем, който трябва да бъде идентифициран и решен. Всъщност пропуснатата интервенция може да доведе до бързо изтъняване, с поява  на петна без коса по главата.

Тригерите на изтъняване на косата могат да бъдат многократни. Нека се опитаме да изброим няколко:

Наследяването
Прекомерно производство на себум
Хормонален дисбаланс (менопауза и бременност)
Нервност, стрес, тревожност и депресия
Витамин недостатъци или ексцесии
Дефицит на протеин
Твърде често използване на химикали
Заболявания на щитовидната жлеза
Напреднала възраст

Това са само някои от причините за изтъняването на косата. Някои от тях са временни и обратими, но е важно да се идентифицира причината своевременно, за да може да се намесите адекватно.

Изтъняваща коса: средствата за защита

Тъй като изтъняването на косата може да има различни причини, не е възможно да се установи абсолютно ефективно средство срещу този проблем. Всъщност всяко действие трябва да бъде насочено към правилния източник.

Въпреки това, има серия от естествени средства срещу изтъняването на косата, които могат да бъдат използвани за насърчаване на растежа на косата. Някои естествени вещества, които правят косата силна, са сминдух и алое вера. И двете се използват за маски. Дори хумата, използвана от жените, за да придаде червеникави оттенъци на косата , има отлични подсилващи и антипърхотни свойства. Естествените маски могат да бъдат направени и с помощта на продукти в нашата кухня, като авокадо и зехтин, които се нанасят върху косата преди измиване с шампоан.

Често изтъняването на косата се дължи на хранителни дефицити. Приемането на здравословна и разнообразна храна може да бъде отговор на този и други здравословни проблеми. По-специално, адекватното снабдяване с витамини В, витамин С, желязо и антиоксиданти не трябва да липсва. Алкохолните напитки и пушенето трябва да се избягват.

Друга проста система, която може да помогне, е да се насочи струя студена вода към кожата. Това просто лечение реактивира кръвообращението, като позволява правилното снабдяване с хранителни вещества на скалпа.

Има и временни средства за защита, които могат да се приемат по време на периода на лечение, за да се сведе до минимум изтъняването. Това са козметични продукти, които по много естествен начин покриват областите на главата без коса. Qazami Hair Fibers Make Up е продукт на базата на памучни влакна, които прилепват към скалпа и косата, оставайки прикрепени до следващото измиване с шампоан. По този начин се прикрива изтънялата коса, без да се налага да се криеш под шапки или тюрбани.

Did you like this article? Share it with your friends!