Европарламентът гласува край на смяната на времето през 2021 г.

1
209
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г., предаде БТА.

Държавите членки трябва да избират между лятното или стандартното часово време. Тези, които изберат лятното часово време, трябва окончателно да сменят часовниците си последната неделя на месец март 2021 г. Страните, които предпочитат стандартното часово време, могат да направят това последната неделя на октомври 2021 г.

До 1 април догодина държавите от ЕС ще трябва да уведомят ЕК, ако възнамеряват да въведат промени спрямо настоящата им практика. Координационен механизъм пък ще бъде създаден с цел вземане на съгласувано решение, като при сериозни разногласия е възможна едногодишна отсрочка.

 „Гражданите споделят, че са уморени да сменят часа два пъти годишно, не искат повече вмешателство в техния биоритъм. Трябва да приемем това много сериозно – особено предупрежденията на лекарите за опасностите за здравето, причинени от тази промяна на времето“, заяви чешкият евродепутат Павел Свобода от ЕНП.

В онлайн допитване на Европейската комисия, проведено миналата година, повече от 80% от участниците е него изразиха подкрепата си за премахването на сезонната промяна на часа.