Днес е Международният ден на театъра

1
182
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешната дата по света отбелязват Международния ден на театъра. Празникът е учреден през 1961 година на ІХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Датата е избрана, тъй като на следващата година в този ден било откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж.

Една от традициите на празника е да се избира известна и успяла личност, която да разпространи по света съобщение, в което споделя своите размишления за театъра, изкуството и сцената. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Тази година посланикът е Карлос Селдран от Куба. Той е режисьор, драматург и преподавател. Роден и израснал е в Хавана, но днес представя изкуството си и преподава не само в родната Куба, но и в Южна Америка и Европа.

”Театърът, така както съм го усетил аз, се шири отвъд географията и смесва съдбите и животите на тези, които се занимават с него, с материята на изкуството. (…) Когато разбрах, че театърът е държава сам по себе си, огромна територия, обхващаща целия свят, в мен се пробуди една специфична убеденост, свързана с усещането за свобода: няма нужда да се пътуваш надалеч, да мърдаш от мястото си, няма нужда да се местиш или да бягаш. Публиката ти е там, където си ти, където и да съществуваш”, пише в обръщението си Селдран.

Текстът на посланието му на английски език можете да откриете тук.