5 начина да направите дрямката по-ефективна :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
173
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Една добра дрямка е като рестартиране на компютъра. Ако се чувствате изтощени или се приготвяте за дълга вечер, няколко минути сън може да ви ободри, да подобри настроението ви и и да ви направи по-бдителни. Ако обаче подходите към дрямката по неправилния начин, вероятно ще се почувствате още по-отпаднали.

Съществуват редица дребни съвети и трикове, които ще ви направят истински експерти в това отношение. Ето и част от тях.

1. Правете кофеинови дрямки

Напук на всякаква логика – някои учени ни съветват да пием една малка чашка кафе преди 20-минутна дрямка. Кофеинът ще се активира, когато вече сте се събудили. Според изследователите тези кофеинови дрямки могат да бъдат много по-ефективни от стандартните.

Важно е да не лягате за повече от 20 минути. В противен случай ще заспите по-дълбоко.

2. Нагодете дрямката спрямо нуждите си

Важно е да знаете коя дрямка е най-подходяща за вас.

– Нуждаете се от малко сън, преди голям изпит? Легнете за 90 минути. Експерименти показват, че хората, които спят за час и половина, се справят 40 процента по-добре на различни тестове (по-добре дори и от онези, които са дремнали за по-кратко време). Сънищата и REM фазата изглежда влияят благотворно на дрямките.

– 10-минутните дрямки са идеални за хората, които се нуждаят от бърз прилив на енергия (без да чувстват отпадналостта, свързана с по-дългия сън).

– Ако отпадналостта от дългата дрямка не ви пречи, легнете за 20 до 30 минути. Пак ще се чувствате будни и ще подобрите когнитивните си способности.

3. Спете преди 17.00 часа

Дрямките преди вечерното лягане не са добра идея. Особено ако имате проблеми със съня през нощта. Експерти препоръчват да не полягате след 17.00 часа.

4. Пийте чаша студена вода след това

Ако чувствате отпадналост след дрямка, изпийте чаша студена вода. Това е лесен трик, който ще победи дезориентацията.

5. Не е нужно да лежите

Всеки, който пътува често или обича да подремва в метрото, ще ви каже същото. Подремването в седнало положение толкова ефективно, колкото и в легнало.

Източник: Mashable