Марсианският хеликоптер премина успешно през изпитанията и е готов за мисията си на Червената планета

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците инспектират хеликоптера по време на термовакуумните му изпитания в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

31 март 2019 г. 14:00 ч.

Светослав Александров. На 13 декември 1903 г. братята Орвил и Уилбър Райт извършват първия в историята на човечеството полет с летателен апарат, който е по-тежък от въздуха. Ако всичко мине по план, през 2021 г. ще станем свидетели на първия полет на летателен апарат в атмосферата на планета, различна от Земята. НАСА оповести, че марсианският хеликоптер е преминал успешно през изпитанията си. 

Хеликоптерът, който тежи едва 1.8 килограма, ще бъде прикачен към марсохода от мисия „Марс 2020“. Изстрелването е планирано за лятото на 2020-та година, а кацането на повърхността на Марс ще е факт през февруари 2021-ва. Няколко месеца по-късно хеликоптерът ще се отправи в марсианската атмосфера за пръв път. 

Според американската космическа агенция полетите на хеликоптера ще продължават до 90 секунди.

„За да се подготвим за този първи полет на Марс, ние сме натрупали над 75 минути летателно време с инженерен модел, който силно наподобява нашия хеликоптер“, съобщава МиМи Аунг, ръководител на проекта към Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадина, Калифорния. „Но последните тестове на самия полетен модел бяха същинската работа. Това е нашият хеликоптер, който ще лети към Марс. Трябваше да проверим дали наистина работи според това, което сме обявили“.

Хеликоптери постоянно летят тук, на Земята. Проблемът на Марс е, че плътността на неговата атмосфера е само около 1% от тази на Земята. Гравитацията на планетата е две трети от земната. Екипът трябваше да симулира както марсианската атмосфера, така и гравитационните условия. Първото бе постигнато посредством вакуумна камера, от която беше премахнат целият земен въздух от азот и кислород, след което беше добавен въглероден диоксид, какъвто се среща на Марс. Гравитационните условия бяха симулирани чрез специален ремък, прикачен към горната част на хеликоптера – така се осигури придърпване, каквото би било ако гравитацията е две трети от земната. 

Всички изпитателни полети в тези симулирани условия приключиха успешно. „Следващият път, когато ще летим, ще е на Марс“, категорична е Аунг. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/