Днес е Международният ден на детската книга

2
226
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес светът отбелязва Международния ден на детската книга. Празникът е посветен на четивата за най-малките и има за цел да популяризира четенето сред децата от ранна възраст. Датата е избрана неслучайно. На този ден е роден един от най-вълшебните автори, живели някога – Ханс Кристиан Андерсен.

”Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот”, е казал Андерсен. В своите приказки: “Новите дрехи на царя”, “Оловният войник”, “Малката русалка”, “Малката кибритопродавачка”, “Принцесата върху граховото зърно” и т.н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герои.

Празникът е инициатива на неправителствена организация под името Международен борд на книгите за млади хора. Всяка година честванията преминават под различно мото и имат различна насоченост. Тази година своеобразен домакин е Литва. Темата пък е “Книгите ни помагат да забавим темпото”.

Идеята е, че четенето и литературата имат способността да ни накарат да се отпуснем и да намалим оборотите, с които прелитаме през всеки един наш ден.