Лесни методи за справяне с мазната кожа

3
292
Добави коментар
epis
epis

169 прегледа

Гласували: 2, рейтинг: 5

Постигането на добър баланс на кожата не е невъзможно, стига да съумеем да отговорим на конкретните й нужди

Проблемът с мазната кожа се появява често, особено при жените. Освен неприятното лъщене на лицето, пречка се оказва и трудното задържане на грим върху нея. Мазната кожа може да доведе до често запушване на порите и съответно – до акне. А това вече е съществена причина за дискомфорт.

За нито една дама не е приятно да има омазнено лице. Затова и козметичната индустрия разработва непрекъснато нови и нови методи, с които да се възвърне естествения pH баланс на кожата. Трябва само да знаем какво предизвиква проблема и как да се ориентираме в морето от продукти.

Мазната кожа е свързана с прекомерното производство на себум, синтезиран от мастните жлези. Обикновено най-засегнатите зони са около челото, носа и брадичката. Там порите са по-широки и по-склонни към замърсяване. Понякога гледката наподобява повърхността на портокал, което пък става повод за задържане на прах и нечистотии, губи се свежестта и се забелязват сивкави оттенъци.

Причинителите могат да бъдат много – от генетична предразположеност, през лоша козметика или хигиенни средства, до прекалено изсушена кожа. Ако последното ви изненада, не се чудете – когато кожата е прекалено суха, организмът започва да компенсира и произвежда по-високо от нормалното количество себум. Точно затова кожата трябва да се поддържа и да не се допуска прекаленото й пресушаване.

Медицинският поглед Проблемът с мазната кожа не се изчерпва само с козметичните дефекти. Тя може да подсказва за по-сериозни здравословни нарушения. Неслучайно младите момичета се сблъскват с нея през периода на пубертета. Повишената функция на жлезите с вътрешна секреция стимулират отделянето на кожни мазнини. Ако те не отшумят след тийнейджърска възраст обаче, вероятно се касае за някое от следните заболявания и симптоми:

– Хормонален дисбаланс;

– Смущения в храносмилателната система;

– Лоша функция на черния дроб;

– Покачване на теглото и затлъстяване;

– Консумиране на

на голямо количество храни, съдържащи въглехидрати, особено в комбинация с нездравословни мазнини.

При необходимост посетете специалист и се консултирайте, за да може да съчетаете усилията си за нея с отстраняването на отговорника за състоянието ви.

Ключови стъпки и грижа за мазната кожа Не използвайте агресивни сапуни и не мийте лицето си повече от два пъти на ден. Избирайте мек сапун, препоръчително специално за чувствителна кожа. Използвайте гел, а след изплакването на пяната от него, почистете допълнително и с тоник.

Може да пробвате да почистите кожата с ексфолиращи маски – така ще избегнете запушването на порите и появата на акне и комедони. Изключително важно е да помните, че саморъчното премахване на комедоните и стискането на пъпките, може трайно да увреди повърхностния слой. За подобни механични дейности винаги се доверявайте на експерт в областта на дерматологията и козметиката. Пазете лицето си от контакт с ръцете ви през деня, за да не позволявате пренасянето на бактерии.

От полза би било също третирането на кожата у дома с хума и козметични трици. Това обаче е само частично решение на проблема, или иначе казано „лекуване на симптома“. Тайната се крие в … овлажняването! Този факт съвсем не е изненадващ, но не всеки знае, че за да се спре омазняването на кожата, тя трябва да бъде хидратирана. Правилната хидратация с качествени продукти ще възвърне естествения микробаланс на кожата на лицето и ще я накара сама да поддържа нормална влажност.

Проблеми и възможни решения Козметиката за мазна кожа на Eucerin е добър пример за балансирани формули със съставки като мицеларна вода, които едновременно почистват и овлажняват. Така може да премахнете незабележимите остатъци от грим, които обаче спират достъпа на кислород до порите.

Важното, когато избирате продукти за чувствителна кожа, е да залагате на доказани марки. Те предлагат комплексни средства за справяне с няколко проблема, обикновено свързани един с друг. Така ще си спестите средства и време, а като резултат – ще имате здрава кожа с добър вид.