35 любопитни факти за Викторианската епоха, които ще ви изумят

1
155
Добави коментар
setlans
setlans

Любопитни факти за Викторианската епоха, които ще ви накарат да се замислите колко различен е бил животът тогава.

Викторианската епоха на Обединеното кралство е периодът на управление на кралица Виктория. Той започва от юни 1837 и продължава до януари 1901 година. Този период се прославя с просперитет за британския народ, въпреки че той се дължи на ограбването на британските колонии.

Епохата се характеризира и с дълъг период на мир за империята, което позволява развитието на средната класа и индустриалното укрепване.

Населението почти се удвоява от 16 милиона през 1851 до 30 милиона през 1901г. За сметка на това, ирландското население намалява рязко на половина.

Днес ще се запознаем с 35 любопитни факти за Викторианската епоха.

1. Коледно дръвче

Практиката за поставяне на коледно дръвче се дължи на съпруга на Виктория принц Алберт. Роден и израснал в Германия, където коледната елха е често срещана, той въвежда този символ на Коледа в Англия през 1940 г.

2. Работещи деца

Работещите деца са нещо често срещано във Викторианската епоха, защото бедните семейства не са можели да се издържат без тях. Най-често, децата са работили във въглищни мини, защото са били пъргави, а заплащането им е било ниско.

3. Хидротерапия

Хидротерапия е била практиката да се използват бани с гореща или студена вода, за да се излекува дадена болест. Хидротерапията е била много модерна, като се е използвала за лекуването на абсолютно всичко – от плешивост до психически проблеми. Терапията е станала толкова известна, че много богаташи са си правили собствени клиники.

4. Пиърсинг

Съвсем нормално за жените е било да носят модерни обеци. Това, което е по-различно е възникването на друга мода – пиърсинг на зърната. Да, всяка жена, която се е считала за стилна и дръзка си е правила пиърсинг на зърната. За тази цел са използвани златни пръстени, които са свързвали двете зърна с верижка.

5. Месо от улицата

Уличните търговци от Викторианската епоха са продавали доста необичайни храни. Популярен деликатес са били агнешките крачета, които са се продавали горещи или студени. Търговците ги купували евтино от кланиците, приготвяли ги вкъщи и след това ги продавали на улицата.

6. Благоприличие

През Викторианската епоха, разголването е било табу. Дори показването на малко кожа се е считало за развратно и неприлично. Затова били измислени панелите за благоприличие.

Тези панели са се слагали на бюра, маси или на земята, за да се гарантира, че когато седне жена, никаква част от глезените ѝ няма да бъде на показ.

7. На гости

Във Викторианската епоха са създадени и някои от най-строгите социални кодове на западната история. Например, ако една жена иска да посети своя приятелка, тя трябва да го направи само следобед.

Посещението по друго време от деня се е считало за проява на много лоша култура. Същото се е отнасяло и ако превишите престоя си. Ако сте на гости при приятел и в същото време дойде друг човек на гости, вие трябва елегантно да напуснете къщата.

8. Живот на Марс
Неизвестен автор

Викторианците са вярвали, че на Марс има живот. Това се дължи на Джовани Скиапарели, който е италиански астроном, известен с откритите си структури на Марс. Той ги нарича „канали“ и според него са изкуствено прокопани. По-късно става ясно, че тези канали са всъщност оптична илюзия.

9. Бира

С това ще се съгласим всички. Чистата вода е била рядкост по викторианско време. Обикновено, водата е била доста мръсна и се е считала за опасна за здравето. А какво правиш, когато водата не става за пиене – пиеш бира. Бира са консумирали децата, болните, та дори и бременните жени, защото е била най-добрият вариант, в сравнение с мръсната вода.

10. Училище

Колкото и невероятно да звучи, по това време не е имало публично училище, такова каквото познаваме ние. А и училища не са били нужни, защото децата от малки са пращани да работят в мините.

Имало е църковни училища, но семействата не са можели да си позволят да пращат децата да учат, вместо да работят. Богатите деца са били изпращани в частни училища, където са учили чужди езици и са ги подготвяли да заменят след време богатите си родители.