Паметник на хан Котраг ще бъде поставен в Тетюши

2
193
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

На 29 март тази година делегация, водена от Ивелин Михайлов, директор на Исторически парк АД и инициатор за поставянето на паметника на хан Котраг, основателят на Волжска България, пристигна в Тетюши. Статуята ще бъде изработена от бронз, като разходите по направата, транспортирането и поставянето й ще бъдат поети от български бизнесмени, в т.ч. и г-н Михайлов.

Делегацията на Исторически парк във Волжска България

Началото е поставено през март миналата година, когато посланикът на България в Русия Бойко Коце обяви намерението да се постави паметник на българския хан Котраг в гр. Болгар. Именно този от синовете на хан Кубрат е основал Волжска България – държавата на древните българи в земите на днешен Татарстан. Ръководството на република Татарстан е изпратило писмо с молба за поставяне на този паметник в Болгар, който се намира под защитата на ЮНЕСКО. От министерството на културата съобщили, че паметникът не може да бъде поставен в Болгар и от ръководството на Татарстан е дадено разрешение да бъде поставен в Тетюши.

Целта на нашата делегация в Тетюши е беше избор на място за паметника. На самото мероприятие е беше поканен и Шаукат Богданов, председател на просветителската организация „Булгарское возрождение“.

Работата започна с посещение на Музея на Тетюши, където делегацията ни беше посрещната много радушно. След това са посетени местата, предложени от местната община. Избраното място се намира до известната в града „Наблюдателна кула“ („Сторожевая башня“). На тези земи е открито най-древното селище в средата на първото хилядолетие от н.е. Именно тук най-рано са се появили българите, които харесали и се зеселили в земите на Средна Волга, където редовно се намират изделия на нашите предци.

Според проекта на паметника, хан Котраг трябва да е възседнал кон, чиято ръка сочи Болгар, намиращ се на отсрещния бряг на Волга. На среща с представители на кметството на Тетюши окончателно се разрешили всички въпроси по поставянето на паметника. Голяма е заслугата и на Альфия Димитрова от София, председател на организацията „Волжски българи“. Тържественото откриване на паметника е предвидено за 27 юли тази година с тематичен фестивал. Всеки желаещ може да стане част от това вълнуващо събитие.

Хълмът в Тетюши, където ще бъде поставен паметника на хан Котраг

Шаукат Богданов, председател на „Булгарское возрождение“, запозна българската делегация с дейността на организацията през последните 15 г. и изрази благодарност за инициативата ни за изграждането на паметника на хан Котраг. Той ще помогне на вожските българи да укрепят връзката си с техните корени, които в течение на много поколения са били позабравени.

Ивелин Михайлов съобщи, че в България е преведена книгата на Ш.М. Богданов и А.Х.Халиков „Нека светлината озари вашия разум“ от поредицата „Помни корените си“, а също и книгата на Рашид Кадиров „Световният характер на българската цивилизация“.

За благородната дейност на организацията „Булгарское возрождение“ на председателя Шаукат Богданов е бил връчен медал и отпечатък от пръстена на цар Калоян.

За връзка