Защо е добре да тренираме по време на месечния цикъл?

1
195
Добави коментар
svetla58
svetla58

Според последните проучвания се оказва, че упражненията по време на цикъла ни може да спомогне за облекчаване на симптоми, като стомашни спазми, умора, понижено настроение, болка в гърдите и глад.

Установено е, че упражненията с умерена интензивност намаляват симптомите на менструацията при жените по света.

Установено е също, че жените, които са яли най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден и хубаво са се наспали, имат по-малко странични ефекти от менструацията.

За много жени, цитираме “болките по време на цикъла”, са били обичаен начин да се измъкнат от часа по физическо в училище.
Ами късметът си е бил за нас. Днешните тинейджърки не могат да използват същото извинение, тъй като новите проучвания показват, че тренировките и движението като цяло, по време на цикъл, всъщност спомагат за облекчаване на симптомите му.

Изследователи от Университета Сейнт Мери, Лондон, заедно с приложението за проследяване на тренировъчния режим „Strava” и „FitrWoman”, приложение за проследяване на менструалния цикъл във връзка с обучението и храненето, установили, че упражненията с умерена интензивност са най-ефективни за намаляване на страничните ефекти от кървавите седем дни.

Изследователите анализирали обратната връзка на над 14 000 жени-членове на Strava по целия свят, и установили, че 78% от жените, които са тренирали през критичната седморка , всъщност са облекчили симптомите на циклите си.

Жените обикновено изпитват стомашни спазми, болки в гърдите, промени в настроението, умора и повишен апетит около периодите си, а проучването установило дори, че една трета от жените не са ходили на работа, заради менструалния си цикъл.

Обаче се оказва, че упражненията могат да бъдат ключът към намаляване на тези месечни странични ефекти.
Въпреки че може да чувствате, че всичко, което искате да направите, е да седнете на дивана с бутилка гореща вода и цял шоколад, умереното интензивно натоварване, ще ви накара да се чувствате по-добре,отколкото можете да си представите.
“Тренирането е изключително полезно за намаляване на менструалните спазми, защото увеличава притока на кръв и премества кръвта от мястото, където чувствате болка,” казва доктор Хол, основател и медицински директор на „The Hall Center”.

А в друго изследване, гинеколожката д-р Джесика Шепърд пък твърди, че с малко упражнения може да се измине дълъг път.

„Освобождаването на простагландини по време на Вашия цикъл причинява болка и спазми. Упражненията са много полезни по време на менструацията, тъй като освобождаването на ендорфини помага при облекчаване на болката и увеличава оксигенацията на мускула, което спомага за намаляване на спазмите”, казва тя.

И не всичко опира само до движението и тренировките. Изследванията показват, че онези дами, които са хапнали до 5 пъти повече плодове и зеленчуци през критичните дни е по-малко вероятно да пропуснат работа, поради менструални симптоми.

Даването на достатъчно време на тялото да се възстанови също играе важна роля, като по-добро качество на съня и по-дълга продължителност на съня, които се свързват с намаляване на неприятната симптоматика.

Изследователите също така установили, че повечето жени знаят твърде малко за това как тяхната менструация може да повлияе на способността им да тренират и как те трябва да променят своето физическо натоварване в хода на месечния си цикъл.
Като цяло се достига до извода, че още в тийнейджърска възраст момичетата не получават достатъчно знания по въпроса за месечния си цикъл. Както няма и достатъчно обществени форуми за открито обсъждане на този проблем, болката и жените спортистки.

Данните показват, че жените, които са получили известно образование, са значително по-малко склонни да намалят спортуването си в пубертета – времето, когато толкова много момичета и млади жени спират да тренират, какъвто и да било спорт. Защото е важно да се подчертае как липсата на образование и дискусия предотвратява отглеждането и израстването на здравословни бъдещи спортистки и шампиони.

Редактор: Марина Делева