4 начина за сваляне на старите тапети

1
186
Добави коментар
seoslav
seoslav

За едно досадно задължение винаги има поне няколко решения

Когато ремонтът е отлаган с години, понякога се налага да вложим повече усилия в рутинните дейности. Едно от най-досадните задължения е да свалим старите си тапети. Понякога те са поставяни на няколко слоя и отстраняването им изглежда почти невъзможно. Начини винаги има, разбира се, но по-важното е да се справим лесно и бързо, за да подготвим почвата за майсторите, които очакваме в дома си.

Ето няколко начина, които идват на помощ, когато се изправите пред тази сериозна задача:

Парочистачка

Един страхотен уред, който върши перфектна работа в домакинството, но тук също може да бъде полезен. Ако нямате под ръка, може да помолите приятели или съседи да ви заемат за известно време. Започнете пръскане на всеки половин час. Продължете процедурата около 3 часа, след което вземете шпатулата и ще се убедите, че свалянето на тапетите е напълно постижимо.

Валяк

Накиснете валяк с вода и минете неколкократно по стените с него. Същият ефект може да се постигне и с домакинска гъба. В този случай обаче е хубаво да включите и други членове на семейството – не подценявайте ролята на децата, те могат да вложат огромно старание в тази дейност, независимо, че ще го приемат като забавление.

Специални препарати

В магазините за строителни материали се предлагат и специални препарати за сваляне на тапети. Те представляват концентрати, а приблизителната им цена е до 10 лева. Консултантите ще ви препоръчат продуктите, а останалото е във вашите ръце. Трябва само да разтворите съдържанието в съответното количество вода, указано на опаковката, след което да напръскате обилно стените. Когато се натъкнете на участъци, които ви затрудняват, отново навлажнете със сместа и продължете акцията по унищожаването на старото покритие.

Омекотител за пране

Омекотителите при пране на дрехи могат да влязат в употреба, когато насреща си имаме упорити тапети. Разтворете препарата в топла вода и мажете стените, но не едновременно, а постепенно. 15 минути по-късно може да започнете изтъргването с шпатула. Прехвърлете се на следващата зона – обработете с течността, и след изчакването сте готови да действате.

Съществуват и машини за сваляне на тапети, които функционират с пара, но ако инвестицията за вас не си струва, може да се обърнете към майстори с професионално оборудване.

Следващите ви стъпки включват фина шпакловка на стената, ако целите гладки стени и отново поставяне на тапети. Ако основата не е толкова грапава и не са налице сериозни пукнатини, може да положите само грунд. Той има способност да заличи евентуални петна и леки несъвършенства, след което може спокойно да продължите с обновяването на интериора.