Европейският съд за правата на човека забрани на България да предаде на Иран издирван грузинец

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес поиска от България да не екстрадира арестуван грузински гражданин, издирван за кражба от Иран, където може да бъде наказан с удари с камшик, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Мъжът е заподозрян в кражбата на 50 000 евро от обменно бюро в Техеран, като му беше издадена червена бюлетина от Интерпол и беше арестуван на Летище София през 2016 г.

България прие да изпълни искането за екстрадиция, представено от Иран. В него се казваше, че мъжът ще бъде осъден на затвор, ако съдът признае вината му. Иран освен това уверява, че грузинецът няма да бъде измъчван или подложен на нехуманно отношение.

В решението на съдиите от Европейския съд за правата на човека, прието единодушно, се подчертава, че иранският Наказателен кодекс предвижда телесни наказания в случай на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказание до 74 удара с камшик – факт, спестен от иранските власти.

Съдът припомня, че иранските власти неотдавна са заявили открито в отговор на доклад на ООН, че смятат удрянето с камшик за законна форма на наказание, която, според тях, е била „зле интерпретирана от Запада”.

Ислямската република не е подписала Конвенцията на ООН срещу мъченията.