Водоструйки качествени – максимална чистота|E-shop-BG.eu

5
168
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Водоструйки от нисък и среден клас за домашни майстори и висок клас за професионално използване. Иновативни модерни и надеждни машини на e-shop-bg.eu. Какво представлява водоструйката, как работи кои са нейните основни компоненти и кое е най-важното при избора и. Няколко основни принципа при избора на подходяща водоструйка без да се разорите и ощетите.Запознайте се с 12 основни технически характеристики при избора на вашата водоструйка.

Машините за почистване с помощта на водна струя с голямо налягане са известни с наименованието водоструйки. Работят с налягане на водата от 20 до 1000 bar. С помощта на вода или вода с примесен почистващ препарат могат да се отстранят упорити замърсявания. Задвижването при модерните водоструйки най-често е с електрически мотор, а при големите модели или моделите за строителни обекти може да бъде с двигател с вътрешно горене. Водоструйки, които разполагат с допълнителен нагревател за нагряване на водата се наричат пароструйки. Топлата вода почиства значително по-добре от студената вода. Модерните водоструйки или пароструйки се използват във всички области. Можем да ги използваме за почистване на големи самолети и кораби, възстановяване на паметници на културата, почистване на бетони, пътища, тротоари, мантинели или за измиване на автомобили и домашно ползване като почистване на улуци, фасади, велосипеди, мотоциклети, строителни инструменти, измиване на комини и много други.

Процесът на почистване с водоструйка е много прост. Всички видове повърхности просто се обливат с вода под налягане. С помощта на водната струя отстранявате органични материали (мъх и плесен), метални окиси, минерални соли и други здраво прилепнали нечистоти. Достатъчно е да свържете машината с електрическата мрежа и да я захраните с вода и може да действате. Вградената помпа за високо налягане осигурява необходимото количество вода под налягане, която струи през дюзата.

Сърцето и най-важният компонент на водоструйката е буталната помпа, която обикновено се изработва от месинг или алуминий, устойчив на високо налягане. Чистата вода се подава през щуцер за вода към засмукващата страна на помпата и буталото създава високото налягане. През изпускателния клапан водата преминава към маркуча за високо налягане към пистолета, откъдето се изтласква чрез задействане на спусъка. Поради съпротивлението на маркуча, естествено налягането на водата от помпата до пистолета пада. За това трябва да се прави разграничение между максималното налягане и работното налягане на водоструйката. В зависимост от качеството, и производителността на помпата, дължината на маркуча, съпротивлението на свързващите елементи може да възникне пад на налягането до 40 бара.

В зависимост от модела на дюзата може да почиствате с точкова струя, с плоска струя или с въртяща се струя. Почистването с водоструйка е изгодно, тъй като повечето машини могат да работят и без допълнителни почистващи средства. Съвременните водоструйки имат относително ниски експлоатационни разходи.

Всички водоструйката имат принципно еднакви основни възли и компоненти:

Задвижващ мотор
Помпа високо налягане
Рама с колела или корпус с колела
Резервоар с почистващ препарат
Захранващ кабел или захранващ кабел на барабан
Система за закачане и складиране
Маркуч високо налягане
Ръчен пистолет
Дюза

Задвижващият мотор на водоструйката най-често е електрически мотор, работещ на 230 V или 400 V, в зависимост от работните параметри – дебит и налягане.

Всички компоненти, събрани заедно, наброяват над 350 отделни части, плюс пластмасово шаси и маркуч за високо налягане.

Водоструйката с бутална помпа се състои от мотор свързан чрез съединител с помпата. Помпата е бутална коляно -мотовилков тип.

Водоструйката с плунжерна помпа се състои от двигател, задвижващ блок и глава на помпата с корпус на клапана и байпасен вентил.

На вала на мотора е разположен наклонен диск. На наклонената страна на диска са разположени три бутала – плунжери. Двигателният вал с този диск се въртят и буталата се задвижват едно след друго. Възвратни пружини осигуряват обратното движение на буталата. Ротацията на вала на двигателя се превръща в движение напред и назад на буталото. Ъгълът на наклонена на диска е отговорен за дължината на хода на буталото. Буталата достигат пълния с водна корпус на възвратния клапан. Проникването на бутало в корпуса на клапана с вода, се стреми да намалее обема, така се повишава налягането на водата и преминава през маркуча за високо налягане към дюзата за пръскане.

Помпата е най-важният агрегат на съвременните водоструйки. Материалът на помпите влияе върху издръжливостта и върху експлоатационния живот. Помпите за водоструйки могат да се разделят на три категории:

Пластмасови помпи за хоби домашни водоструйки
Алуминиеви помпи за полупрофесионални водоструйки
Месингови помпи за професионални водоструйки.

За да издържи една професионална водоструйка на високите изисквания и натоварвания помпите, които са сърцето на машината трябва да отговарят на различни изисквания.

Технически признаци на висококачествени помпи за водоструйки:

Преоразмерено задвижване
Бутала изцяло от композитна керамика или бутала с керамично покритие
Безстепенно регулиране на налягането
Легла на клапаните от неръждясваща стомана
Глава на помпата от специална месингова отливка
Нискообортна работа на помпата

Може да категоризираме водоструйките според различни признаци.

Водоструйки според приложението

Според мощността

Нисък клас – водоструйки с налягане от 80 до 100 bar и дебит до 400 l/h.
Среден клас – водоструйки с налягане от 150 до 200 bar и дебит до 1000 l/h.
Висок клас, професионални машини – водоструйки с налягане от 1000 до 250 0bar и дебит до 2000 l/h.

Според мобилността

Стационарни водоструйки – вградени в производствени линии, автомивки и др.
Мобилни водоструйки – осигурени с колела за преместване

Според задвижващия мотор

Водоструйки с електрически мотор
Водоструйки с бензинов мотор
Водоструйки с дизелов мотор

Независимо за какви цели купувате водоструйка съсредоточете се при избора на следните технически характеристики:

Дебит– логично е че колкото е по-голям дебита, толкова по-ефективно е почистването. Машините с по-голям дебит са подходящи за почистване на по-големи площи. Дебитът се посочва в литри за минута – l/min. Малките водоструйки са подходящи за почистване около дома и са с дебит око 300 до 450 l/min. По-големите дебити са подходящи за комерсиално и промишлено използване в работилници, в строителството и в машиностроенето.

Задвижване – изборът на задвижване зависи къде ще ползвате водоструйката. Разполагате с бензинови, дизелови или електрически мотори. Ако мястото където ще ползвате машината не е осигурено с електрическо захранване, то ще трябва да изберете машина с бензинов или дизелов двигател.

Мощност– Ако изберете водоструйка с електрическо захранване ще трябва да решите каква мощност да има тя. Стандартните водоструйки са с мощност от 1300 до 1500 W. В тази серия електрическите мотори се захранват от напрежение на мрежата 230V. За професионални цели ще трябва да изберете по-висока мощност, но обърнете внимание, че захранването на по-мощните мотори вече ще е на трифазен ток – 400 V.

Налягане– Налягането се измерва в барове – bar. Повечето водоструйки за домашни приложения имат работно налягане между 100 и 160 bar. Професионалните машини са над 150 bar, предназначени са за по-тежки условия на работа, за почистване на силно замърсени повърхности и за големи площи. Ако с вашата водоструйка не планирате да почиствате площ над 100 м2, то изберете машина с работно налягане до 130 bar. Ако планирате към водоструйката да свържете много дълги маркучи, които ще имат голям пад на налягането изберете такава, която е с по-високо номинално налягане. Пример: ако сте преценили, че ви е необходима водоструйка с налягане 200 bar, окомплектована с маркучи за високо налягане с дължина 40м, то изберете водоструйка с налягане 250bar.

Приставки и консумативи.При избора на водоструйка изберете такава, която стандартно е окомплектована с широк набор приставки и консумативи, но и в същото време да имате възможност да си закупите и допълнителни елементи към нея. Става въпрос за такива приставки като приставка за почистване на улуци и парапети, ротационна дюза, дюза за пяна, четки за миене на коли, басейни и тераси, различни ръкохватки, удължителни маркучи и др.

Регулация на загряването на водата. Стандартните водоструйки работят със студена вода, но се предлагат и такива, които могат да загряват водата с цел повишаване ефективността на почистването. Загряването се извършва от електрически или нафтови нагреватели.

Дозиране на препарат за почистване- Някои почистващи водоструйки имат допълнителен или дори вграден дозатор, който е много полезен за измиване на автомобили, велосипеди или мазни инструменти.

Тегло– Теглото на съвременните водоструйки започва от около 5 кг и може да достигне и 120 кг.Теглото на машината е важен параметър. В ниския клас машини се използват колекторни електрически мотори, които нямат голям експлоатационен живот. Водоструйки от среден и висок клас са снабдени с асинхронни мотори.

При ниския клас евтините машини тежат около 5 килограма, докато водоструйки с асинхронен мотор тежат над 10 кг.

С теглото е свързана и конструкцията на помпите. При най-евтините машини ще срещнете дори и пластмасови помпи, при средния клас се използват различни метални сплави като бронз и месинг. При топ водоструйките се използват композитни керамични материали за буталата.

Когато решите че избирате водоструйка си отговорете на някои основни въпроси.

1. Какво ще почистваме?

В случай, че почиствате двигатели, части за автомобили или нещо замърсено с масло или смазка, най-добре е да изберете водоструйка за гореща вода. Тя работи принципно като съдомиялна, където можем да се отървем от мазнината с топла вода. Някои пароструйки дори имат способността да издържат на високи температури на водата при понижено налягане (около 170 ° C)

В действителност обаче приблизително 80% от всички закупени водоструйки са за студена вода. Когато са правилно избрани заедно с подходящия препарат, могат да премахнат всички видове замърсявания.

2. Къде ще почиствате?

Дали ще почиствате в закрити пространства или вън на открито може да представлява голяма разлика в определянето на финансовия бюджет за закупуване на водоструйка.

Да си отговорим на още няколко помощни въпроса:

2.1.Необходима ли ви е мобилност?С други думи, трябва ли ви водоструйка на колела, с която ще имате свобода на движението или всички ще се мие на точно определено място.

2.2.Ще имате ли винаги достъп към електрическа мрежа или ще работите на площадка без електрическо захранване?

Отговаряйки на тези въпроси вие ще сте решил дали вашата водоструйка ще бъде с електромотор или с двигател с вътрешно горене.

Ако решите, че ви трябва водоструйка с допълнително загряване на водата, наричат я още пароструйка, то също трябва да изберете и типа на нагревателната система. Например ако работите на закрито не винаги може да изберете пароструйка с нафтов нагревател, изгорелите газове може да са проблем, ако отвеждането им от затвореното пространство е затруднено. В такъв случай ще трябва да изберете водоструйка с електрически нагревател на водата.

Най-предпочитаните са пароструйките с електрическо задвижване и с нафтов нагревател, те са и икономически най-изгодни.

3. От къде ще се захранвате с вода водоструйката?

Най-честото решение е да използвате градински маркуч, свързан към водопровода. Ако това е питеен водопровод, всички е наред, налягането и дебита му в повечето случаи са достатъчни за да захрани всяка конвенционална водоструйка. Ако водопроводът е промишлен, тези два параметри са също без проблем, но тогава възниква въпроса за чистотата на водата и за съдържанието на дребни частици в нея. Ако водата съдържа частици задължително трябва да помислите и за филтър преди водоструйката.

Ако на площадката, където ще почиствате няма водоснабдяване, то тогава решението е да захранвате водоструйката с вода от бидон или друг резервоар за вода. Някои водоструйки могат да засмукват вода, но повечето трябва да бъдат захранвани с вода с ниско налягане, в такъв случай ви е необходима допълнителна градинска помпа.

4. Колко дълго ще почиствате?

​Отговорът на този въпрос определя качеството на водоструйката, което е право пропорционално на цената и. Ако работите по малко от 5 часа на седмица, вероятно ще ви е достатъчна евтина водоструйка. В такъв случай не разчитайте на специални функции на оборудването или пък на сериозен следгаранционен сервиз.

Ако използвате водоструйката от 5 до 20 часа на седмица изберете среден клас за полупрофесонална употреба.

Ако използвате водоструйката над 20 часа за седмица инвестирайте в професионална маркова водоструйка.

5.Има ли значение как е свързан мотора към помпата?

Има два начин за свързване на двигателя с мотора, а именно директно свързване чрез съединител или чрез ремъчна предавка. Водоструйките с директно свързани мотор и помпа са компактни и са ценово изгодни.

Ремъчните предавки пренасят към помпата по-ниски обороти, намаляват предаването на вибрациите от мотора към помпата, а с това и експлоатационния живот на помпата. Днес обаче този тип предавки не се използва при водоструйките.

6.Кое да предпочетем – по-голямо налягане или по-голям дебит на водата?

По-голяма ефективност на чистене осигурява по-големия дебит на водата, от колкото налягането. За силни наслоени замърсявания, тиня и подобни се предпочита по-голямото количество вода. При по-голямото количество ефективността е голяма и на по-далечни разстояния от дюзата.

Помагало за отгатване необходимия дебит на водоструйката:

Ce – почистващ ефект, хидравлична мощност [kW]

P – налягане [bar]

Q – дебит – [l/h]

Ce=P*Q/36000

Пример: водоструйка A с Q1=400l/h, P1=300bar; водоструйка В с Q1=700l/h, P1=200bar

При А – Ce=3,33kW

При B – Ce=3,88kW

За отстраняване на тежки наноси и силни замърсявания от кал (земеделска, военна или строителна техника) винаги е по-добро решение да се избере по-голям дебит на водата и разумно работно налягане.

При отстраняване на мъх и плесен препоръчваме използването на голям дебит и ротационна почистваща дюза.

Внимание, при работа с ротационна дюза спазвайте основното правило, че при старта дюзата винаги трябва да е насочена към земята, в течение на работата дюзата после може да се насочи и нагоре. При неспазване на горното може дюзата да се повреди.

7.Има ли водоструйката система за автоматично изключване?

Тази функция служи за автоматично спиране на мотора, съответно на помпата, при освобождаване спусъка на пистолета. С други думи, щом спрем да чистим машината се изключва сама. Има и интелигентни автоматични система за изключване със забавяне на спирането в часови интервал. При тези водоструйки не се получава често включване и изключване при неволно или необмислено натискане на спусъка на пистолета. Честото кратковременно пускане и изключване води до чести хидравлични удари в помпата, които не са желателни.

Друга защитна система е тази, която след спирането на машината, след известно време не позволява повторно пускане с помощта на пистолета, а е необходимо да се стартира от главния превключвател – пусковия бутон.

8.Каква е правилната мощност на мотора?

Ако използвате водоструйка за промишлени цели с дебит около 900 l/min то за бензиновите или дизелови мотори препоръчваме мощност от около 8 kW, а за електрическите минимално 3,5 kW.

При хоби приложения препоръчваме най-малък дебит от 450 l/min с мощност на бензиновия мотор минимално 3kW, а с електрически мотор минимално 1,4kW.

9.Какъв е видът на рамата на водоструйката?

Стоманата си е стомана – здрава през целия експлоатационен живот.

Обърнете внимание и на изпълнението на заварените шевове – дали са пълни шевове или само прихватки. Също така как е боядисана рамата с алкидна боя или праховобоядисана. Важно е дори какви са колелата – пластмасови или надуваеми, които могат да намаляват вибрациите на машината.

10.Има ли водоструйката регулация на налягането?

Характерно е за моделите от по-висок клас. Това е опция която ви позволява да използвате мощната машина и за почиствания, при които е необходимо да щадите повърхността. За стандартна употреба регулацията на налягането не от голямо значение. Налягането може да регулирате с отдалечеността на дюзата от повърхността. Препоръчва се минимално отстояние от 30 сантиметра.

11.Какво е минималното налягане за захранване на водоструйката?

Всъщност захранващото налягане не е от такова голямо значение, по важно е количеството на водата с което захранвате, то не трябва да е по-малко от количеството на водата посочено като номинално за машината. При самозасмукващите машини не е необходимо никакво налягане от страна на захранващия маркуч, все пак обърнете внимание на височината от която засмуквате и на сечението на маркуча, което използвате. Първия параметър не трябва да надвишава 2,5м а сечението на маркуча не трябва да е по-малко от колкото е щуцера на смукателната страна на водоструйката.

12. Каква е гаранцията на водоструйката

И не на последно място каква е гаранцията и какъв е следгаранционния сервиз на производителя. Има ли наблизо около нас сервиз и ако не има ли онлайн услуга за подаване на гаранционен и следгаранционен ремонт на водоструйката.

Водоструйките са предназначени главно за:

Миене на коли, машини, сгради, оборудване, тротоари, фасади и подобни.
Може да се използва още за отстраняване на наслоявания и запушвания от тръбопроводи при използване на подходящи аксесоари.
Хидравлично пясъкоструене на предмети с използване на специализирани приставки.
Водоструйките не бива да се използват за миене на хора, животни, електрическо оборудване под напрежение, финни меки предмети или самата водоструйка.
Водоструйките на са подходящи за използване в зони с повишена опасност от корозия или в зони с избухлива атмосфера.

Използването на водоструйки, работещи със студена или топла вода набира все по-голяма популярност в промишлената, комерсиалната сфера а дори и за домашно ползване. Съвременните водоструйки ще ви донесат следните ползи:

Икономия на време:Водоструйките разпръскват вода под налягане с висок дебит, така че почистват 4x до 5x по-бързо в сравнение с конвенционалните градински маркуч или други средства за почистване и измиване.

Ускоряват и икономисват работата: По-малкото време за почистване означава по-малко работа. По-малко работа означава повече производителност и по-кратък труд за служителите.

Спестяват вода: Изненадващо, водоструйките изразходват по-малко вода, отколкото други методи за почистване. Например почистването с класически градински маркуч консумира около 4 000 – 5 000 л/час. Типичната водоструйка за високо налягане използва много по-малко вода в диапазона от 400 до 1200 л/час. Спестената вода е 50% до 90%. Разбира се, има и големи почистващи машини с високо налягане с воден дебит, например 2000 л / час и по-високи. По-големи количества вода са подходящи за по-лесно отстраняване на мръсотията, но и площта която ще почистите е значително по-голяма.

Удължен експлоатационен живот на вашата инвестиция: Вашето оборудване, имоти, машини или съоръжения имат по-дълъг експлоатационен живот, когато то се поддържа чисти.

Зелената серия водоструйки са идеалното решението за почистване в дома и свободното време. Почиствате с лекота с водоструйките AQT на Bosch. Тези машине се справят с множество задачи по почистване в дома и двора. Богат набор приставки с бърз съединител към мобилен и компактен инструмент . Никога почистването с водоструйка не е било по-лесно. Зелената серия водоструйки са с мощност от 1300 до 2 100 W. Мощен мотор, както и специално конструираните дюзи допринасят за впечатляващо бързите и добри резултати от почистването. Оборудвани са с богата гама специални консумативи и за най-упоритите замърсявания. Надеждна помпа осигурява на водоструйката захранване с вода както от водопроводната мрежа, така и от външен източник

Синята серия водоструйки на Bosch Professional са разработени с цел да отстраняват най-тежките замърсявания при сурови условия на работа. Ефективният резултат от почистването се постига чрез голям дебит и високо налягане. Водоструйките са разрабитени за универсална употреба както както в стоящи, така и лежащо положение. Безстепенното регулиране на налягането осигурява винаги подходящо налягане на водата за съответната работа. Предимство е и системата за самозасмукване при сините водоструйки – за работа с вода от външни водоизточници. Автоматично спиране на мотора и помпата: намалява консумацията на ток и вода. Синята серия водоструйки се отличават с мощност на мотора до 2700 W, дебит на водната струя до 800 l/h и налягане до 180 bar. Това ги прави надеждни за използване в най-тежки условия за професионално приложение. Предпочитани машини за автомивки, строителни площадки и промишлено производство. Идеални са за почистване на тежка механизация.

Съдържание:

Водоструйки за всеки дом и фирма

Описание на водоструйката

Как работи водоструйката

Устройство и основни компоненти при модерните водоструйки

Помпи за водоструйки

Видове водоструйки

Основни технически параметри за водоструйки