WikiLeaks: До дни може да екстрадират Джулиан Асандж

1
186
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

До дни, може би дори в рамките на часове, може екстрадират Джулиан Асандж. За това алармират от WikiLeaks, позовавайки се на анонимен източник високо в йерархията на еквадорското посолство в Лондон, където се укрива създателят на онлайн платформата от 2012-а година насам. Новината бе потвърдена и от майката на Асандж – Кристин, която апелира поддръжниците на сина й да се мобилизират в негова защита.

Удобният повод Еквадор да оттегли защитата си върху Асандж са т.нар. “документи INA”, които хвърлиха сянка върху еквадорския президент Ленин Морено. Пакетът от документи, изпратени анонимно, съдържали информация, уличаваща държавния глава в корупция, пране на пари и други злоупотреби.

Морено обвинява именно WikiLeaks за разпространението на документите. И ако до този момент отношенията между еквадорските власти и Асандж бяха обтегнати заради редица нарушения от страна на потърсилия в посолството убежище журналист, то последният скандал в действително може да сложи край на защитата, която Асандж има в Лондон.

Припомняме Ви, че създателят на WikiLeaks живее в еквадорското посолство от 2012-а година насам, след като бе задържан по обвинение в изнасилване. Самият Асандж отрича обвиненията да са истина. Междувременно, разследването срещу него бе прекратено. Грози го обаче по-сериозна правна отговорност за разкритията на WikiLeaks, свързани с властите в САЩ.