13 от най-иконичните топмодели на 80-те и 90-те години – ТОГАВА и СЕГА – част 2

1
138
Добави коментар
svetla58
svetla58

Терминът “супермодел” е създаден през 80-те години, за да опише най-новото поколение модели, които превземат света.
Супермодели като Ел Макферсън и Кати Еърланд царуваха до 2000-та година.
Минали са десетилетия, откакто тези известни лица влязоха в живота ни, но ви предупреждаваме, че те все още изглеждат страхотно и днес.
През последните две десетилетия на 20-ти век група жени по същество контролира модната игра. Тяхното присъствие може да направи или да разбие нечие ревю, а техните подвизи се изливаха на кориците на таблоидите – от връзките им до нощните им партита.
От Синди Крауфорд до Хайди Клум, тези 13 жени бяха незаменими през 80-те и 90-те години – и ние ги обича(х)ме за това.
Представяме ви 13 от най-големите супермодели от 80-те и 90-те в разгара на своята слава и как изглеждат днес.

7. Синди Крауфорд

Синди Крауфорд е била почетният ученик в гимназията си, преди да реши да захвърли образованието и да смени рязко посоката към това да бъде модел. И добре че го направи. Иначе академичните среди щяха да имат една прекрасна професорка, а целият моден свят щеше да изглежда беден и пошъл.
Неподправената красота на Синди първоначално се приемаше като недостатък, но веднъж станала част от трендмарка й, именно тя я отличи от всички останали, когато се появи за първи път на корицата на Vogue през 1986 година.
Крауфорд отпадна от колежа, за да преследва моделството на пълно работно време. Тя е “първият модерен моден модел”, който през 1988 г. застава гол пред обектива на Playboy, а през следващата година сключва многогодишен договор с козметичната компания Revlon. А от 1989 до 1997 е водеща на „House of Style”.

Понастоящем Синди се е отдалечила от моделстването, защото предаде факлата в ръцете на децата си и по-специално в тези на дъщеря й – Кая Гербер, която е нейно фантастично копие и пробива бързо и стремглаво нагоре. 52-годишната красавица е на мнение, че се оттегля от индустрията точно навреме – след повече от три десетилетия в бизнеса. През 1998 се омъжва за бизнесмена Ранде Гербер, с когото имат две деца. Пресли и Кая, родени, респективно, през 1999 и 2001. Очаква се Кая да покори много повече върхове в кариерата от майка си.

8. Кристи Бринкли

Кристи Бринкли е известна още от 70-те години.
Бринкли за пръв път се издига през 70-те години, с появата си върху няколко корици на „Sports Illustrated“ – тя е била на корицата на изданието за бански костюми три години подред от 1979 г. до 1981 г. – и според Encyclopedia Britannica „тя е представител на ново поколение от модели знаменитости, които са снимани по-често в спортни облекла, отколкото във висша мода.” Иначе казано, тя е от онези спортни мадами, облечени в стегнато трико с висока прашка и много изрязано на някои специални места. Подписа договор с „Cover Girl” през 1976 г. и остава с козметичната марка до средата на 90-те години.

През 2017 Бринкли отново се появи на „Sports Illustrated”.
64-годишната Кристи не показва признаци на забавяне. Тя притежава множество предприятия, включително собствен бранд за вино Bellissima и козметичната марка Christie Brinkley Authentic Skin Care, наред с много други. Ангажиментите й не свършват само с бизнеса, тъй като тя е майка и на три деца – Алекса, Джак и Сейлър. Алекса, която е дъщеря и на Били Джоел, следва стъпките на баща си, но Сейлър е модел, като майка си.

10. Ел Макферсън

Друго спортно гадже, което се е появявало на корицата на Swimsuit edition на „Sports Illustrated” и то рекордните 5 пъти!
Макферсън имаше метеоритен възход към звездната слава. В допълнение към петте си ‘Cover Illustrated’, тя се появява във всеки брой на Elle в продължение на шест години.
Първоначално започна да моделства, за да плати за юридическото училище, но очевидно да бъде модел се оказало по-изгодно. Списанието TIME я нарече „Тялото” и има защо.
Красавицата се е занимавала с актьорско майсторство – гледахме я в сериала „Приятели”, като съквартирантка на Джоуи. Както и с дизайн и уелнес.
54-годишната Макферсън използва псевдонима “Тялото”, който е маркирал голяма част от това, до което се е докоснала.

Тя има линия женско облекло и интимна серия, наречени „Elle Macpherson Body” и е направила набор от видеоклипове за тренировки, наречени “Elle Macpherson – The Body”.
Друг филм с нейно участие е “Батман и Робин”. Водеща е на „Britain and Ireland’s Next Top Model”.
Майка е на две деца – 21-годишният Арпад и 16-годишният Аврелий.

10. Кати Еърланд

Кати е открита още на 16-годишна възраст по време на завършване на училище и в рамките на 4 години е била на корицата на… познайте кое списание….. Точно така – „Sports Illustrated”. Когато се появява на корицата през 1989, това издание се превръща в най-продаваният брой за всички времена и в крайна сметка бе обявен за най-добата корица.
„И до днес се шегуваме, че все още съществува стандарт Кати Еърланд”, казва MJ Day, главен редактор на „SI’s Swimsuit issue”. „Тя е нещо като пълен пакет.”
Сега тя е най-богатият модел в света, благодарение на нейната империя на дребно за 2 млрд. долара.

Днес 55-годишна, Еърланд започва да се отдалечава от моделството през 90-те години, когато през 1993 основава „Kathy Ireland Worldwide”.
Това, което започва като линия за чорапи в Kmart, се превръща в “облекло, килими, сватбени рокли, вентилатори за тавани, мокети, перуки, футони, бижута и офис мебели”, продавани по целия свят. Нейната марка се оценява на 2 милиарда долара, което я прави най-богатия модел в света. Също така е вземала участие в множество фитнес клипове, пише книги и има три деца със съпруга си Грег Олсен.

11. Хайди Клум

Нейната кариера на модел започва през 1993, след като печели конкурс в родната си Германия. Наградата е 300 000 долара и договор с New York City’s Metropolitan Models. Скоро след това се мести в Щатите и започва кариерата си.
Тя достига нов връх, когато се появява на корицата на Sports Illustrated’s Swimsuit issue през 1998 г. Същата година Клум влиза в най-важните си професионални отношения – тя става един от първите тайни ангели на Victoria’s Secret. През 2002 е обявена на Главен ангел и дефилира за модния бранд години наред.

Сега Хайди е най-известна с дългогодишното си хостване на предаването „Project Runway”.
45-годишният топмодел е безспорен A-lister. Стартирайки през 2004 г., тя започна да води “Project Runway”, който й печели “Emmy” през 2013 г. Но не се връща за сезон 17, а остава да види как ще се развие шоуто без нея или ментора Тим Ган. Вместо това, дуото ще оглави ново шоу на Amazon Prime Video.

Хайди напуска Victoria’s Secret през 2010 г., но тя все още е активна в индустрията – освен новото шоу, тя е и съдия в „America’s Got Talent” и в средата на планирането на сватба с Tokio Hotel китариста -Тори Каулиц. Тя има 4 деца. Три от бившия си съпруг Сийл и едно от предишната си връзка, което Сийл по-късно осиновява.

12. Хелена Кристенсен

Кристенсен е последният модел в „Magnificent Seven”, група от супермодели от 90-те години. Името на групата е създадено от Франк Декаро от New York Times и включва Кристенсен, Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън, Синди Крауфорд, Наоми Кембъл и Ел Макферсън.
Тя е била на повече от 600 корици на списания, била е от първите ангели на Victoria’s Secret и се появява на билборд на Times Square напълно гола, с изключение на „стратегически поставен лист от банан”.

50-годишната красавица все още моделства. Тя е на различни корици на списания през последните няколко години, включително италианския Vogue и френския Elle. Също така доста често застава и зад камерата, като е издала няколко серии от фотографии. „Снимам по-дълго, отколкото съм се снимала”, казва Кристенсен пред Vogue. Тя е майка на един син от бившия си приятел Норман Рийдъс.

13. Брук Шийлдс

Нейната кариера на модел започва, още когато Шийлдс е бебе на 11 месеца. Тогава е първата й реклама за сапуни „Ivory Soap”. През цялото си детство Брук се появява в множество реклами за Calvin Klein, някои от които са смятани за провокативни. Именно те обаче са инструмента на Calvin Klein, за да се превърне в премиерна модна линия. През 80-те години Брук се появява на кориците на няколко списания, защото въплъщава ‘The 80s Look,’ според TIME.

В наши дни 53-годишната Брук Шийлдс е съсредоточена предимно върху актьорската си кариера. Виждали сме я в множество емблематични филми, като „Friends”, „Suddenly Susan”, „Jane the Virgin” и други.
Шийлдс е и открит застъпник на жени със следродилна депресия – откритото й говорене за личната й употребата на антидепресанти предизвика вражда с известния сциентолог Том Круз (религията осъжда всякакъв вид фармацевтични продукти). Тя има две дъщери със съпруга си Крис Хенчи.

Редакор: Марина Делева

Тагове
80-те и 90-те години, биография, Брук Шийлдс, Ел Макферсън, Кати Еърланд, Кристи Бринкли, модели, Синди Крауфорд, супермодели, ТОГАВА и СЕГА, Хайди Клум, Хелена Кристенсен