Първи случай на морбили във Велико Търново

1
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Първи случай на морбили бе регистриран във Велико Търново, информират от Регионалната здравна инспекция. Пациентът е млад мъж от община Елена.

Той е приет в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” на 1-ви април, с оплаквания от страна на горните дихателни пътища (болки в гърлото), повишена температура, обрив по тялото, конюктивит.

Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията. 

Във връзка с гореизложеното от РЗИ – Велико Търново са предприети следните противоепидемични мерки:          1. Извършена е проверка и са връчени предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания относно:          – Незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г.;          – Извършване с повишено внимание на прегледите на пациенти с катарални симптоми от горните дихателни пътища, неясен фебрилитет и обриви, като целенасочено се търсят анамнестични данни за контакт с болни от морбили;          – Консултиране с лекар със специалност по инфекциозни болести при всеки съмнителен или установен случай на морбили;          – Наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта;          – Незабавно имунизиране на всички контактни на лицето неимунизирани деца от 13 м. до 18 г., при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17 ден от контакта.          2. На лечебните заведения за болнична помощ в областта са разпоредени за изпълнение, в срок до 05.04.2019 г., следните мерки:          – Създаване на организация за изолиране в отделенията (детски, терапевтични, интензивни и др.) на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, суспектни за морбили;          – Обслужването на пациенти съмнителни за морбили, по възможност да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу морбили.