Полезното икономическо четиво

1
86
Добави коментар

След изказването на премиера Бойко Борисов януари месец 2019г., в което заяви, че еврото може да стане използваната валута у нас едва след 2020 г., е редно да поставим доводите (национални и политически) за искането на България да стане част от Еврозоната.

Има няколко основни причини, които определено могат да бъдат изцяло или частично свързани с политически интереси, но без съмнение значителна част от българското население смята за редно еврото да стане финансов инструмент у нас.

Стабилността- е може би първата причина и асоциация, която приемамв

Българската политика е нестабилна и понякога странна. Неочакваните изборни резултати са склонни да поставят гротескните символи на властни позиции. Това означава, че хората, които решават икономическите политики на страната, или са неправомерни, или нямат автономия да вършат правилните действия. Фиаско с хиперинфлация от 1996-1997 г. служи като отличен пример за това. Приемането на еврото, от друга страна, е необратим процес. Присъединяването към еврото означава, че обменният курс на националната валута никога повече няма да бъде податлив на дивите промени в настроението на местната политика.

Удобство – нещо, което свързам изцяло с обществен интерес и значение по темата.

Българите пътуват много. Много страни в Европа използват еврото и това е много удобно.

Бизнес – условия за развиването му, пряко отнасящо се до българските производители, предприятия, малки и големи частни български фирми

Еврото е добро за бизнеса. Сравняването и цитирането на цените в чужбина ще бъде по-лесно. Валутните курсове ще бъдат малко по-добри, защото еврото е основна валута. Прехвърлянето на пари в чужбина ще бъде по-бързо и по-евтино (SEPA).

Инфлация – Неизбежна последица от смяната с еврото

Българската национална валута е по-евтина от еврото с фактор 2. Приемането на еврото неизбежно ще създаде известна инфлация и спекулативни възможности. Скокът на инфлацията в крайна сметка ще доведе до приспособяване на доходите на младите и богатите. Малко вероятно е доходите на възрастното население да бъдат коригирани по смислен начин и те ще бъдат много по-зле. Като цяло, стандартът на живота ще се повиши.

Егоистични политици

Всички политици се измъкват от идеята, че техните имена могат да намерят място в историческите книги. Сегашното българско ръководство би искало да получи кредит за страната, която се присъедини към еврозоната. И за не стане осъдителен текста, политическите интереси няма да бъдат засягани основно тук.

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…

Свързани