„Артекс“ пишат до всички институции да се спазва законът

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Артекс“ пишат до всички институции да се спазва законът, като са убедени, че сградата „Златен век“ ще бъде изключителна придобивка за София.

Ето едно към едно какво пишат от „Артекс“:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ –  Г-Н РУМЕН РАДЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ –  Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА –

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО

РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО –

Г-ЖА ПЕТЯ АВРАМОВА

НАЧАЛНИКА НА ДИРЕКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ – АРХ. ИВАН НЕСТОРОВ

ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА – АРХ. ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ

Относно: Оповестеното спиране на строежа на сградата „Златен век“

„УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Като екип на АРТЕКС – компанията, която от 25 години строи за София по световни стандарти – ние сме убедени, че „Златен век“ ще бъде изключителна придобивка за София. Като граждани на Република България ние сме убедени във върховенството на закона и в независимостта на институциите. С тази убеденост се обръщаме за съдействие към Вас, разчитайки на градивността и безпристрастността на институцията, която въплъщавате.

Отношението към „Златен век“ може да е противоречиво, но обявеното му спиране се тълкува еднозначно от всички: удовлетворяване на желанието на министър-председателя Бойко Борисов да се представи като едноличен гарант за опазване на обществения интерес.

А най-голямата гаранция за спазване на обществения интерес, вярваме че е ЗАКОНЪТ!

На личната среща на премиера с представители на ИК „Лозенец“, проведена на 8.04.2019 г., представители на АРТЕКС не бяха поканени и така бяха лишени от възможността публично да демонстрират законността на „Златен век“ във всеки етап на проекта. Нима в правовата държава спорните въпроси се решават с аудиенция, и то само за едната страна? Пред очите на цялото общество се търсеше не решение на казуса „Златен век“, а основания, каквито и да са основания, той, казусът, да се премахне. В медийното пространство след срещата бе обявено, че „Златен век“ ще бъде спрян, този път „поради изтекло разрешение за строеж“. Няма строеж – няма проблем?

В приложената справка за валидността на Разрешението за строеж се вижда, че години наред всички имащи отношение към строежа административни органи (Главен архитект, ДНСК, МРРБ) в различни свои актове са потвърждавали законосъобразността на издадените строителни книжа. Тук е достатъчно да се изтъкне, че и трите проверки на ДНСК и техните структури във връзка с постъпили сигнали завършват с извод за липса на допуснати нарушения и законосъобразност на строителните книжа. Две от тези проверки са извършени след 19.11.2017 г., без да е констатирано, че е налице изтекло разрешение за строеж. В условията на предизборна кампания и на вътрешнопартийни сътресения обаче се предпочитат действия, които, макар и в нарушение с конституционни принципи и на закона, „успокояват духовете“.

На каква цена обаче? На цената на доверието в закона, на цената на респекта към институциите. На цената на урок по „снишаване“: всичко ново, високо, дръзко, всичко, което може да събуди неодобрението на група хора, достатъчна за един протест, да се избягва. Вместо размах, вместо ярка визия за своя 21. век, вместо строителство на бъдещето София все повече получава ремонти „на парче“. С над 10 000 жилища АРТЕКС доказа, че българите могат и трябва да живеят в домове на висотата на мечтите си. Този принцип АРТЕКС спази и през голямата криза след 2007/8 г. без никакво отклонение от високите си стандарти. Компаниите с визия не си позволяват удобството на посредствеността, така както отговорните политици не избират спокойствието на компромиса.

Затова не можем да останем безучастни, когато компанията със 700-те души, които работят всеотдайно в нея, се превръща в изкупителна жертва. Ако всички служители в компанията с техните семейства, започнат да протестират и се явят под прозорците на Министерския съвет, ще се промени ли мнението на г-н Премиера? Заповедта за спиране на строежа ще засегне съществени законни права и интереси на АРТЕКС и ще причини вреди в размер на десетки милиони. Да, компанията има право и ще предприеме мерки за защита, включително по съдебен ред. Но кой ще понесе отговорността от присъждане на обезщетение в полза на дружеството? Цената няма да бъде платена от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския данъкоплатец. За АРТЕКС като изцяло българска компания тази перспектива е неприемлива. Затова разчитаме, че Вие ще проучите обективно случая и ще реагирате адекватно в създалата се ситуация.

С уважение,

арх. Весела Мирянова“