Факти за бижутата от медицинска стомана

2
154
Добави коментар
d.margaritov
d.margaritov

В последно време бижутата от стомана станаха изключително модерни и предпочитани, особено от младежите. Всъщност става дума за т. нар. медицинска стомана, която се използва за изработка на хирургически консумативи и инструменти.

Факти за медицинската стомана

Стоманата с маркировка 316L е предназначена за изработката на хирургически импланти, винтове, но и за разнообразни бижута и пиърсинг. Буквата, записана след числото показва, че металът е с ниско съдържание на въглерод, което предотвратява корозията.
Медицинската стомана съдържа в себе си хром, никел и молибден. Хромът придава устойчивост на изделието, никела прави стоманата полирана, а молибдена го прави здрав и твърд. Всички тези свойства на медицинската стомана я правят изключително подходяща за изработка на бижута.
Бижутата, изработени от стомана не предизвикват алергични реакции, затова се предпочитат от хора с изявена алергия.
Тези бижута не губят блясъка си и заради здравината не се надраскват.
Хубавото на този материал е, че бижутата, изработени от стомана, не изискват особена поддръжка. Ако сте се къпали в морето с тях, все пак е препоръчително да ги измиете със сапун и вода.
Интересен факт за бижутата от медицинска стомана е начинът, по който се правят златните ефекти. Този златист ефект се постига чрез позлата на участъка. Нанася се съвсем тънък слой злато 18 карата. Всички сме запознати с факта, че позлатата бързо пада, затова трябва да сме много внимателни в грижата за това бижу. То редовно трябва да се чисти с разтвор на сапун във вода. Тъй като от потта на притежателя се наслагват соли по повърхността на бижуто, те влизат в реакция с позлатата и от това започва по-бързо изтриване на златното покритие. Възможно е и оформяне на окисление, което цапа неприятно дрехите.

Сами можете да прецените дали да използвате бижута от ценни метали като злато или сребро или ще се задоволите със стоманени накити. Последните са по-подходящи за ежедневието, тъй като са по-устойчиви от бижутата от другите два метала.
Младежите ги предпочитат, защото са неангажиращи, евтини и разнообразни. Могат да се съчетават с всякакви тоалети и не са претенциозни.
От медицинска стомана се изработват дамски и мъжки бижута- гривни, обеци, пръстени, колиета. Стиловете и дизайна са много разнообразни могат да паснат на всеки вкус и предпочитания.