Да избродираш България: Руми Рангелова

12
335
Добави коментар
anamariq
anamariq

Руми Рангелова е майка на две дъщери и една голяма мечта – да сподели емоциите от любимото хоби с връстниците им

Знаете ли кой е най-споделяният пост във Фейсбук – групите за ръкоделие последната една седмица?! Това е снимката с извезаната карта на България – контур, изпълнен с шевици и носии по региони. Изглежда впечатляващо и е такова! А най-интересното е, че е дело на една непрофесионална майсторка на везмото – Руми Рангелова.

Бродираната карта на България е резултат на една много смела мечта и началото на един впечатляващ проект, който искрено вярваме, че скоро ще се реализира.

От Монтана до морето

Северозападът е особено място в България. Там се раждат много впечатляващи истории и интересни хора. Независимо колко трудни са времената и какви са предизвикателствата пред тях, родените в този край ще ви изненадат с дух, размах и сила на характера.

А сега си представете всичко това, допълнено със страст към красотата и ръкоделието. Ще получите Руми Рангелова – героинята на днешната ни история. Родена е в първия час на 1980година, в Монтана. Като всяко соц дете расте в дом, чиято майка бродира, но с ръкоделие започва да се занимава по-късно. С помощта на баба си се научава да плете, а благодарение на сестра си – да бродира, но това става след време.

Завършва с отличие ТОХ-специалност в родния си град, но не е от тези, които го напускат в преследване на диплома за висше образование. Животът се тече тихо и със сменяне на работните позиции, но в края на лятото 2002 всичко се променя.

Пристига във Варна да види братовчедка си и морето, но животът я среща с бъдещия си мъж. Двамата създават семейство, идват децата и наред с грижите по тях се появява онази необходимост от разнообразие, което познават всички млади майки. Много успешни бизнеси, книги и идеи са се родили между сменянето на памперси и отглеждането на бебета. Историята на Руми Рангелова се оказва точно такава!

Благодарение на Цар Интернет, тя събужда любовта си към старото хоби – гоблените, и открива нови приятелства в най-големия форум за ръкоделие у нас.

Да намериш себе си в създаването на красота

През пролетта на 2013година получава подарък, който изглежда, че променя живота й. Картичката – комплект за бродиране от дизайнера Ани Йовева й се получава така лесно, че се превръща началото на нова страст.

Така започва всичко…

По това време голямата й дъщеря има за задача да направи кукла от лъжица. Идейната майка на момичето веднага се включва с предложение да й направят носия.

Класическите гоблени отстъпват пред наследството от предците. Руми започва да прави картички,магнити,книгоразделители, игленици, стиропорени топки и яйца – всичките с мотиви от традиционни шевици. Работите й стават по-големи и амбициозни. Симпатичните „минита” се редуват с везани ризи през 2015. А само след година Руми Рангелова дава началото на нещо наистина специално…

Да избродираш България – Как се роди и реализира мечтата

Като заклета вече гобленарка, Руми си купува често най-популярното издание за бродерия у нас. През 2010 и 2011 година в сп.”Галерия бродерия” публикуват схеми на носии от различни фолклорни области на България.

Естествено, че иска да ги избродира, но иска да ги направи не като отделни мотиви, а като нещо много по-впечатляващо. Един прекрасен ден „случаят” поставя пред погледа й карта на България с носиите от всички региони и веднага осъзнава,че това е нещото, което търси и през пролетта на 2016та слага началото на най-впечатляващата си работа.

Руми Рангелова е много неща, но не професионален дизайнер. Трябва й да намери „толкова голяма” карта на България, а не е веща в компютърното програмиране. Спасението и решението отново се оказват децата. Докато учи с едната си дъщеря, намира решението и на този проблем…в атласа по география.

Разделя на части бял картон с размер 100/70см. След това картата в атласа е сегментирана и прерисувана част по част върху картона. Изрязва картата и я нанася върху панамата като я очертава с молив. Според Руми, останалото е по-лесна задача…

Бродира носиите, след това изпълва празните пространства с мотиви от шевици, характерни за всеки регион или поне тези до него.

„По-добре е да запалиш свещ, отколкото да проклинаш мрака.“

Докато се опитва да избродира своята карта на България, се опитва да усвои и сложното изкуство да прави избродирани бижута. През пролетта на 2017та получава покана да ръководи работилница за бродиране на шевици, през лятото Дима Тодорова и Славян Стоянов започват организацията по Първия Фестивал на шевицата в Белослав предвиден за 9 септември 2017. Всички почивни дни и вечерите след работа Руми бродира шевици и монтира на бижута. Една от героините на „Жена на Върха” – Мария Робева, я поощрява да участва в конкурса за сувенир на Панаира на занаятите. Там печели второ място и създава в нея друго самочувствие на творец.

Поредицата неуморен труд, от който се раждат бижута,ризи, магнитчета, разнообразява с картата.През есента на миналата година я изважда за последно – с обещание, докато не я приключи да не експериментира с нищо ново. За Благовещение през 2019 избродираната Карта на България е готова. Без да има претенции за съвършенство, авторката й си я обича точно такава – дълго мечтана, подготвяна, с любов извезана.

Между мечтите за нови бродирани с етно мотиви ризи и гоблени по картините на Майстора, Руми Рангелова си е поставила нова цел. Планира да създаде своя работилница за ръкоделие, в което да учи деца. Вярва, че това ще ги държи далече от пагубното влияние на телефони, телевизия и агресия. Категорична е, че ръкотворството умиротворява, тушира агресията, възпитава в усет към красивото, идейност и концентрация.

Проектът й е амбициозен, но е направила първата важна крачка в осъществяването му – да придобие документ, който още от времето на Възраждането, гарантира майсторството й. И предвид упоритостта и последователността на днешната ни героиня, много скоро ще разкажем за поредната сбъдната мечта на Руми Рангелова.