Руската дума прие на второ четене законопроекта за „независим интернет“

1
165
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Руската дума прие на второ четене законопроекта за “независим интернет”, предизвикал едни от най-масовите протести в страната през последните години. Новите текстове ще влязат в сила през ноември т.г., а до началото на 2021-ва с изискванията в тях ще трябва да съобразят дейността си всички доставчици на интернет в Русия, пише “Новая газета”.

Един от основните мотиви към законопроекта е да се обособи “специален сегмент в световната мрежа”, който да функционира “независимо от външните условия”. Към момента основните суми, за които се говори, възлизат на 20 млрд. рубли за реализирането на този “суверенен интернет” проект.

Другата цел, изтъквана от авторите на законопроекта, е да се противодейства на киберпрестъпността. В рамките на мерките, които предстои да бъдат предприети, ще се установи определено криптиране на информацията, с която боравят държавните органи и предприятия.

Причината за масовите протести е очакването за “филтриране” на информацията, до която средностатистическия руснак ще има достъп. Това даде причина на критиците на закона да го определят като цензура и да поведат борба срещу него.