Маргарете II приветства по кралски двойка панди в Копенхаген (СНИМКИ)

1
111
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Двете панди, пристигнали миналата седмица от Китай в Дания, бяха приветствани по кралски в сряда в новия им дом в зоопарка в Копенхаген.

На тържествена церемония начело с датската кралица Маргрете II беше открито ограждението на новите обитатели на зоопарка – 5-годишната женска панда Мао Сун и 6-годишния мъжкар Син Ър, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

„Поздравления за всички нас. Вече имаме две панди, които ще обитават удивително ограждение и на които ще можем да се радваме дълги години“, каза 78-годишната Маргрете Втора, прерязвайки червената панделка.

Новата обител на симпатичните създания се нарича „Къщата на пандите“. Творението по проект на известния датски архитект Бярке Ингелс е на стойност 160 милиона датски крони (24,2 милиона долара) и наподобява символа Ин и Ян.

На церемонията по откриването на ограждението присъстваха също съпругата на датския престолонаследник принцеса Мери, китайският посланик в Дания Дън Ин и датската културна министърка Мет Бок.

Мао Сун и Син Ър са част от дипломатическата инициатива на Китай, наречена „панда-дипломация“. Те бяха предоставени назаем на Дания за срок от 15 години. Всяко отроче на двойката, родено през този период, ще принадлежи на Китай.

Посетителите на зоопарка в Копенхаген ще могат да се радват на пандите от днес.