Малшанс: Израелската лунна мисия Берешийт не постигна меко кацане, но засне прекрасни снимки!

1
207
Добави коментар
redbul80
redbul80

Най-последната снимка, заснета от „Берешийт“ преди загубата на сигнала. Photo credit : SpaceIL

Прекрасна снимка на Луната, заснета от „Берешийт“ по време на кацането му. Височината е 22 километра. Photo credit : Space IL 

11 април 2019 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Уви – днешният първи опит за кацане на Луната от страна на Израел не се увенча с успех, след като радиоконтактът с мисията „Берешийт“ бе загубен на около 17 километра над лунната повърхност. Ръководството съобщи за проблем с жироскопите, както и с главния ракетен двигател. 

Така че, за съжаление Израел не успя да се превърне в четвъртата нация, извършила кацане на Луната след САЩ, СССР и Китай. 

Апаратът „Берешийт“ не бе финансиран от правителството, а от частни инвеститори, които безвъзмездно осигуриха около $100 милиона долара за реализацията на мисията. Бихме могли да кажем, че „Берешийт“ успя да демонстрира както големите предимства, така и големите слабости на частното космическо предприемачество. 

Големите предимства са ясни – частните компании са гъвкави, оптимизират работния процес и … нека да си признаем … като за първи частен полет до естествения ни спътник „Берешийт“ постигна големи успехи. Израел все пак се превърна в седмата държава с изкуствен спътник на Луната! Бяха направени множество снимки, включително и показаните по-горе.

Но частните компании не разполагат с натрупания десетилетен опит на космическите агенции, нито разполагат с всичките им ресурси, за да изпитат апаратите си срещу всички възможности за провал. Днес НАСА без проблеми каца на Марс, а Китай – на Луната. Но това е постигнато след сериозно финансиране, детайлна тестова програма и на базата на дългогодишни предишни полети. 

Спейс АйЕл не бяха изстрелвали до този момент дори един най-обикновен спътник.

И въпреки днешния неуспех… стигнаха много по-далече, отколкото мнозина се надяваха. А снимките бяха наистина страхотни! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/