УСПЕХ: Първата свръхтежка ракета Фолкън Хеви с ускорители Блок 5 изведе в орбита спътника Arabsat-6A!

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

12 април 2019 г. 02:10 ч.

Светослав Александров. Днес е ден на истински триумф за Илон Мъск и неговата космическа компания СпейсЕкс! Ракетата „Фолкън Хеви“ излетя благополучно в 01:35 ч. българско време, доставяйки в геосинхронна орбита комуникационния спътник „Arabsat-6A“. Освобождаването на сателита от горната степен на ракетата-носител бе осъществено 34 минути след началото на мисията. 

Тази ракета „Фолкън Хеви“, която бе изстреляна днес, се различава съществено от ракетата, която летя през февруари 2018-та година. За пръв път бяха използвани последната версия ускорители „Блок 5“. Напомням на читателите, че „Фолкън Хеви“ е най-мощната космическа ракета в света, която понастоящем е в експлоатация. Тя е способна да доставя 63 800 килограма полезен товар в околоземна орбита. В миналото е имало само три ракети с товароподемност от над 50 тона – т.нар. „свръхтежки ракети“ – това са били „Сатурн 5“ (извеждала хора до Луната), „Н1“ (неуспешен проект в рамките на съветската лунна програма) и „Енергия“ (извеждала съветската совалка „Буран“). Тези три ракети са пенсионирани, което днес превръща САЩ в абсолютен лидер в областта на орбиталните доставки. 

Всяка ракета „Фолкън Хеви“ е екипирана с 27 двигателя от серията „Мерлин“, които са изцяло американски.

Кадър от днешното завръщане на двата странични ускорителя. Photo credit : SpaceX

Днешният полет беше ознаменуван от още едно важно събитие. За пръв път на Земята се завърнаха успешно и трите ускорителя на „Фолкън Хеви“! Миналата година, по време на първото изстрелване на ракетата, бяха върнати само двата странични ускорителя, докато централното ядро беше изгубено. Сега обаче при кацането нямаше никакви проблеми – както ускорителите, така и ядрото се завърнаха.

И докато миналогодишният полет бе критикуван от противниците на СпейсЕкс, че Илон Мъск си прави реклама с изстрелването на кола в космоса, днешният полет бе много по-съществен: компанията доказа, че може да извежда безопасно в орбита ценен полезен товар срещу заплащане и така утвърди репутацията си на надежден доставчик.

Няма спор, че днешното изстрелване бе наблюдавано от зоркото око на ръководството на НАСА и от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Свръхтежките ракети са предпочитаният начин за изпращането на хора отвъд околоземна орбита, до Луната и Марс. За тази цел НАСА строи по поръчка на Конгреса своя собствена свръхтежка ракета – „Space Launch System“, или още наричана накратко „SLS“. Създаден за нея е и нов пилотиран кораб „Орион“. Поради факта, че Конгресът е поставил изисквания как точно да се построи „SLS“ – а именно, да се използват конкретни технологии от пенсионираната програма „Космическа совалка“, за да се пазят определени работни места, ракетата е наричана иронично „Senate Launch System“. Строежът й е съпътстван от безкрайни отлагания. Практически всяка година дебютният полет се отлага с по още една година.

А ето, сами виждате – днес „Фолкън Хеви“ лети, което до голяма степен обезсмисля усилията по създаване на „SLS“. Ако Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс са сериозни за това НАСА да изведе човек на Луната до 2024 година, не може да се губи време. Единственият разумен ход е да се използва съществуваща днес технология. Все по-реалистично изглежда, че първите хора, които ще се отправят отвъд пределите на околоземна орбита след приключването на програмата „Аполо“ през 70-те, ще го направят с ракета „Фолкън Хеви“… или със следващото поколение ракети „Супер Хеви“. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/