Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

1
207
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката.

На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт.

След като от 1957 г. постъпва в армията на СССР като военен пилот, на 9 декември 1959 г. Гагарин подава молба да го включат в групата за кандидатите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е признат за годен за космически полети.

На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия на ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“ (Да потегляме!). Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Събития по повод деня

Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ организира Открит летателен ден на летище Долна Митрополия по повод 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Програмата на летище Долна Митрополия започва с авиошоу. В изложба ще бъдат представени специализирани средства за противовъздушна отбрана. Ще могат да бъдат видяни и различни видове леко оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.

По случай празника в музея в Пловдив ще бъде представена  фотодокументалната изложба „България и Космосът“. Тя е  посветена на българските проучвания за овладяване на Космоса и 40-ата годишнина от полета на Георги Иванов.

Учени от Института по механика към БАН пък ще покажат работат си по създаването на революционна система за многократно използване на ракетен носител.