Камерите на израелската мисия Берешийт, заснели Земята и Луната, са наистина създадени от българин!

1
193
Добави коментар
redbul80
redbul80

Най-последната снимка, заснета от „Берешийт“ на 11 април 2019 г. Photo credit : Space IL

12 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Сериозна българска следа има в реализацията на израелската мисия „Берешийт“, която вече е в историята. Напомням на читателите, че роботизираната експедиция се опита да кацне на Луната вчера – за съжаление неуспешно, но въпреки това тя предаваше снимки до самия край. А снимките са получени с помощта на камери, разработени от компания, която е основана от българин! 

Снимка на Луната, заснета от „Берешийт“ на 11 април. Photo credit : Space IL 

Снимка на Земята, заснета от „Берешийт“ на 31-ви март. Photo credit : Space IL

По информация от уебсайта на Планетното общество на „Берешийт“ има общо шест цветни 8-мегапикселови камери Imperx Bobcat B3320C с оптика Ruda. Пет от тези камери са насочени странично, за да могат да правят панорамни снимки, а една от тях е надолу, към крачетата на апарата – там се намира флагът на Израел. 

Ако влезете в сайта на производителя на камерите Imperx, ще установите, че основател на компанията, настоящ президент и изпълнителен директор е д-р Петко Динев. Той има над 20 години опит в областта на цифровата фотография. Завършил е магистърска степен по приложна физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а докторската му степен е придобита в Атлантическия университет на Флорида.

Това не е единственият път, в който българи участват в създаването на междупланетни камери. Напомням също така, че телевизионната система „Фрегат“, монтирана на борда на съветската междупланетна мисия „Фобос 2“, също е създадена с помощта на български специалисти. Благодарение на тази система през 1989 г. са получени първите детайлни снимки на марсианската луна Фобос. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/