12 храни, които да избягваме по време на цикъл

1
183
Добави коментар
svetla58
svetla58

Намирате се точно в онзи период от месеца, когато матката ви се чувства така, сякаш води безмилостна война с тялото ви, причинявайки ви такива болки, които ви карат да искате да лежите в леглото и да не правите нищо, освен да ридаете.

Но, в допълнение към прилагането на топлина и пиене на ментов чай, според някой учени, за облекчаване на менструалните болки може да помогне, ако избягвате някои видове храни.

“Изследванията показват, че жените, които страдат от симптоми на ПМС, включително спазми, вероятно ще имат повишени маркери за възпаление”, заявява лицензираната диетоложка Моника Рейнагел. “Въпреки че това трябва да се проучи повече, възможно е след противовъзпалителна диета да се намалят тези симптоми. Накратко – следвайте модела на диета в средиземноморски стил.”

Имайки предвид този съвет, тук са основните храни, които трябва да избягвате, ако страдате от болезнена менструация.

1. Без добавена захар.

Колкото и вкусни и изкушаващи да са сладкишите, особено в онези седем дни, истината е, че всяко допълнитлно количество захар може да наруши естествените нива на кръвната захар. На свой ред, това може да доведе до интензивни промени в настроението и напрежение в тялото ви – оттам и увеличение на болките. Ограничаването или изцяло премахването на високо-захарните храни през това време ще спомогне за стабилизиране на настроението ви и, да се надяваме, да намали болката в корема.

2. Кажете сбогом на рафинираните храни.

От брашно до всички вкусни зърнени храни (рафинираните храни) са направени от прости въглехидрати и често имат тон скрити захари. Да не говорим за факта, че много рафинирани храни, като бял хляб, зърнени храни и ориз имат много малка хранителна стойност. Но, ако, все пак, тялото ви е жадно за парченце препечен хляб, избирайте пълнозърнести храни. Вашето тяло ще ви благодари.

3. Пържените храни са основен враг.

Може и да ви звучи безсмислено, защото сме наясно какъв апетит имат някои дами по време на месечния си цикъл и единственото, което им се иска е да ядат пица, тонове пържени картофи или понички. И това е напълно в реда на нещата. Но пържените и мазни храни могат да причинят възпаление, което може да е свързано с увеличаване на болката по време на цикъла. Учените твърдят, че може да намалите болезнените крампи, като избирате хапване без мазнини.

4. Наситените мазнини не са ваш приятел.

Доказано е отново и отново, че наситените мазнини са най-вече вредни за вашето здраве. Те са особено лоши по време на цикъла ви, причинявайки възпаление в тялото ви, което от своя страна прави спазмите ви по-лоши. Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват млечни продукти, мазни меса и кокосово масло.

5. Млечните продукти не са правилен избор.

Млечните продукти са основната част от една добре балансирана диета, но яденето на прекалено много сирене или консумирането на прекалено много продукти на млечна основа може да доведе до влошаване на менструацията. В действителност, млечните продукти могат да доведат до подуване на корема, газове и диария. Така че, играйте на сигурно и пропуснете сладоледа.

6. Газираните напитки са твърдо Не!

Не е изненадващо, че газираните напитки могат да причинят подуване. И докато това може да е добре, когато не сте в цикъл, пиенето на газирани напитки в онзи период може да доведат до по-интензивни спазми.

7. Оставете на страна преработената храна.

Подобно на рафинираните храни, трябва да избягвате да ядете и преработени храни, ако страдате от интензивни крампи по време на менструацията си. Това означава ограничаване на торти, бисквити, чипсове или дори бисквити. За съжаление!

8. Бобовите храни са out.

„Beans, beans, the magical fruit!” Знаете как продължава песента, но знаете ли, че бобовите растения също могат да ви издуят? Мда. Така че, направете си услуга и премахнете нахута, черения боб, фасила, и дори грахта от вашата диета, докато се в цикъл.

9. Пропуснете сутрешното кафе.

Кофеинът може да накара света да се събуди, но пиенето му по време на онези няколко дни може да доведе до значително по-лошо схващане. Пиенето на напитки, изпълнени с кофеин, като чай и кафе, може да повиши нивата на естроген, което може да влоши симптомите на ПМС. Спестете си неприятностите и избягвайте тежката храна и напитки, съдържащи кофеин, когато сте на червено.

10. Намалете червеното месо.

Хамбургер, пържола, ребра, о! Червеното месо може да е вкусно, но би могло да доведе до по-интензивни спазми. Тъй като червеното месо често е богато на наситени мазнини, яденето на му може да причини възпаление на тялото, което може да доведе до спазми. Експертите предлагат да се яде мазна риба, като сьомга по време на цикъла, тъй като тя е пълна със здравословни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви.

11. Елиминирайте солта.

Твърде много сол никога не е добро решение – особено когато става въпрос за облекчаване на болката в корема. Помогнете си като се предпазите от подуване на корема, като значително ограничите приема на натрий през това време на месеца.

12. Алкохолът може да влоши нещата.

За съжаление, алкохолът може да влоши симптомите на ПМС и дори да доведе до по-продължителни спазми. Тъй като това не звучи много забавно, може би ще пропуснете вечерната си чаша вино, докато сте в цикъл, а може би и преди няколко дни преди това, само за да сте в безопасност.

Редактор: Марина Делева