НС обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България

1
159
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа “за”. Вносители на предложението са депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС – Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов.

В мотивите за предложението се посочва, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е подета от Инициативен комитет и е подкрепена от Общинския съвет в града. Вносителите представят града като ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия – от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица, посочват те.

Според вносителите, обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия.