УСПЕХ: Рух, най-големият самолет в света, построен от Стратолонч, полетя днес за пръв път!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията : гигантският самолет на Стратолонч с прикачени към него три ракети „Пегас“. Image credit : Stratolaunch

13 април 2019 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. След изстрелването на най-мощната съвременна ракета вчера („Фолкън Хеви“), днес дойде ред да видим дебютния полет на най-големия по размах на крилата самолет! Самолетът „Рух“ бе забелязан от любители и фотографи този следобед, докато излиташе от изпитателното летище Мохаве в Калифорния. Летателният апарат се задържа в небесата около два часа, след което се завърна на пистата успешно. 

„Рух“ е кръстен на известната птица от арабския фолклор. Според митовете размахът й на крилете е толкова голям, че може да закрие цялото слънце и да пренася слонове. Няма по-подходящо име за летателната машина на Стратолонч – дължината от края на едното до края на другото крило възлиза на 117.3 метра. „Рух“ е по-голям дори от историческата ракета „Сатурн 5“ (дълга 110.6 метра), извеждала хора до Луната! Доскоро рекордът за най-голям самолет се държеше от „Hughes H-4 Spruce Goose“, легендарна „летяща лодка“ с размах на крилете 97.5 метра, която по времето на Втората световна война е трябвало да превозва през океана товари, но не била завършена в срок и след само един изпитателен полет била пенсионирана.  

„Рух“ ще трябва да извежда в небето ракети, които след достигането на височина от 10 км. ще запалват двигателите си и ще изкарват изкуствени спътници в орбита. Доскоро компания Стратолонч строеше собствени ракетни двигатели и ракети, но след масови съкращения през януари тези проекти бяха замразени. Вместо това компанията се фокусира върху завършването на работата по самолета. Сега неговото бъдеще е твърде неясно и вероятно ще бъде свързано с компания Нортроп Груман, тъй като е подписан договор за изстрелване на ракети „Пегас“ от борда му. 

Eх, жалко, че Пол Алън, основателят на компанията Стратолонч, не успя да види плода на дългогодишния си труд. Предприемачът почина през октомври миналата година… Тепърва предстои да видим как ще се развива това космическо начинание – съкращенията на персонал и прекратяването на програми са ясен показател, че наследниците на Алън не се вълнуват от космоса. Визията на предприемача беше несъвместима и с текущото космическо развитие – бяха поканени много компании, които да изстрелват ракети от борда на „Рух“, в това число и СпейсЕкс, но освен Нортроп Груман никой друг не е проявил интерес. Ракетите „Пегас“ на Нортроп Груман от своя страна са твърде скъпи за съвремието и малки за мащабите на „Рух“. Да се надяваме, че сегашната управа на Стратолонч има планове за пазарното развитие на самолета – в противен случай той може да поеме съдбата на „Hughes H-4 Spruce Goose“ и да бъде пенсиониран без време… 

Запис от полета: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/