На Борисов му се иска да хване един чук и да чупи покриви, тераси (ВИДЕО)

1
168
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Идва ми да взема един чук и където има тераси, покриви, да ги счупя и да приключваме“. С тези думи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред партийния актив скандала с апартаментите, довел до оставките на водещи фигури от ГЕРБ, между които и заместника му в партията Цветан Цветанов, който подаде оставка като депутат.

Борисов дойде изненадващо на представянето на партийната платформа за евроизборите, на която изказвания направиха българският еврокомисар Мария Габриел, настоящи евродепутати и включени в евролистата кандидати.

Борисов подчерта, че скандалът с апартаментите и говоренето на опозицията от БСП по темата отнема много усилия на управлението и на партията и заличава направеното в годините.

„Ние нашите шамари си ги изядохме, наясно сме на какво най-много реагират хората и това не трябва да го допускаме“, добави той. „Нанесоха ви тежък удар, сами сме си виновни, убеждавайте хората че ще бъдем по добри“, обърна се той към кандидатите за евродепутати.

Лидерът на ГЕРБ каза, че не е имал намерение да идва на партийния форум, но докато гледал изказванията на кандидатите за евродепутати, се зарадвал и решил да дойде да ги поздрави. „Бях притеснен за партията, но има много хора, които могат да теглят спокойно нагоре. Път ще им се дава, а вие сте достатъчно млади“, каза той, след като преди дни беше изразил безпокойство за това кой ще запълни освободените след оставки позиции.

Борисов иронизира евролистата на БСП с думите: „Като им видях листата, може би имат само един човек, който нещо може би разбира от европейска работа – г-жа Златева. Оттам нататък:

шпионин – Държавна сигурност – шпионин – Държавна сигурност“.

Така той коментира предложената от ръководството на БСП проектолиста, от която липсва лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, ни присъства президентският съветник Иво Христов и журналистът Велизар Енчев, който в предишния парламент влезе като депутат от НФСБ, и е осветен като сътрудник на първо управление на бившата Държавна сигурност.

Невключването на Станишев в листата ще означава, че БСП няма нищо общо с европейските социалисти, добави Борисов и изрази недоумението си как Станишев ще защитава позиции в ПЕС след като не е бил предпочетен от собствената си партия. „В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС, левият Манфред Вебер. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън“, каза той.

 

Според премиера е видимо, че „много троянски коне ще влязат в Европейския парламент“, но , по думите му „дори

Русия няма нищо общо с тая листа“, както биха предположили партньорите на ГЕРБ от СДС.

Според Борисов „някой иска да се предложи“ на Русия, но в Москва едва ли му вярват, „защото те толкова пъти бяха излъгани и за „Белене“, и за „Южен поток“.

Той коментира и водача на листата на БСП – депутата и журналист Елена Йончева, която в миналото беше партньорка на Станишев по времето, когато той беше премиер. „Много готино звучи да се закичиш със званието „разследващ журналист“ , да биеш по човека, разследвал „Наглите“ (…), но какво разследване си направил, докато си бил в сянката на премиера?! Какво си разследвал четири години, докато си бил в държавната вила?!“, попита риторично той.

Борисов заяви, че в компроматната война срещу ГЕРБ се използват

похвати от учебниците на КГБ – „толкова трябва да бъде гаден и лъжлив компромата, че този, който го чете, да се отврати от себе си докато го чете“. По думите му в листата на БСП са се настанили деца от такива семейства, които си измислят легенда, а след това си вярват, че са такива борци. „Това е тежък синдром“, добави той.

Премиерът използва случая, за да припомни успехите на европредседателството с думите: „Колкото повече се отдалечаваме от председателството,

толкова повече се въздиша по нашето председателство,

защото на срещата в София дойдоха абсолютно всички лидери без изключение, а в Австрия отидоха половината, без Германия, Франция, Холандия, Великобритания“. Той отбеляза успехите на страната при справянето с мигрантската вълна, проекта за изнесен център на Световната банка в София, очакваното посещение на китайския президент у нас и евентуално домакинство на София на Берлинския процес. Добави „на финала сме на големия завод, но ще мълчим до вторник“, вероятно загатвайки за очакван избор на компанията „Фолксваген“ къде да построи нова мощност. Обеща идната седмица да се направи и първа копка на трети мост на Дунав при Свищов.

Накрая развесели присъстващите с напомнянето, че днес се играе мачът между „Челси“ и „Ливърпул“, който е „сериозна работа“.