10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

1
159
Добави коментар
setlans
setlans

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите

Правителството на САЩ крие много тайни. Понякога, части от тези тайни изтичат в общественото пространство. От тази разпокъсана информация се развиват т.нар. конспиративни теории. Тези тайни военни бази са като гръмоотводи за конспирации.

Немаркирани хеликоптери пазят небето, камери заснемат всичко живо, а гостите на базите се държат под строг контрол. Посетителите могат да бъдат сигурни, че ще видят само това, което персонала реши, че могат да видят.

10-те най-тайнствени военни бази в САЩ, които никога няма да посетите
1. Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (ХААРП)

Намиращ се в Аляска, ХААРП е в центъра на международната критика. Официално, ХААРП е изследователски център, предназначен за изучаване на йоносферата.

Но от години насам се подозира, че американците използват ХААРП и като климатично оръжие.

Бившият президент на Венецуела Уго Чавес заяви, че ХААРП (или сходна програма) стои зад катастрофалното земетресение в Хаити през 2010 г.

Според теоретици, ХААРП може да причинява земетресения, урагани, торнадо, валежи, засушавания и още природни бедствия, но и може да влияе върху психическото състояние на хората.

2. Военновъздушна база „Райт-Питърсън“
Снимка: Public Domain, Link

Базата се намира на изток от Дейтън, Охайо и е в експлоатация от 1917 г., когато е била използвана като изпитателен полигон. Според конспиративните теории, именно в тази военна база, която е една от най-големите и сложни американски бази се съхраняват отломки и артефакти от известната катастрофа на НЛО в Розуел, Ню Мексико.

Смята се, че в тайният Хангар-18 се пазят и свалени космически кораби, заедно с техните извънземни екипажи.

3. Щаб на Агенцията за национална сигурност на САЩ във Форт Мийд, Мериленд

Във Форт Мийд, Мериленд, се намира седалището на мистериозната Агенция за национална сигурност на САЩ. С прякор „Няма Такава Агенция“, тя е натоварена със задачата да шпионира и разбива кодове.

Агенцията отговаря на директора на Националното разузнаване и е толкова потайна, че дори бюджета и е класифициран.

В своето начало, агенцията се занимава с прихващане и разбиване на кодове в първата и втората световни войни. Днес, тя следи огромно количество информация, която се предава по интернет ежедневно.

През 2013 г., Едуард Сноудън пуска в публичното пространство серия документи, доказващи, че агенцията шпионира американските граждани.

4. Изпитателен полигон Дъгуей
Снимка: dugway.army.mil

Изпитателният полигон Дъгуей е основната военна база за тестване на биологични и химически оръжия. Съоръжението се намира насред нищото в западна Юта и е с размерите на Роуд Айлънд, като е разделено на две.

Северната част се управлява от армията, а южната се контролира от ВВС. В южната част се намира достатъчно голяма писта, на която може да се приземи космическа совалка и точно тук теоретиците смятат, че се провеждат извънземните изследвания.

Според д-р Стивън Гриър, който изучава извънземната дейност, учените в Дъгуей прилагат обратно инженерство на заловена извънземна технология.

5. Маунт Уедър
Снимка: nbcwashington

Центърът за извънредни операции Маунт Уедър е мястото, където ще скрият президента на САЩ, ако настане някакво голямо бедствие. Точно там е бил откаран спешно и американският вицепрезидент Дик Чейни на 11 септември 2001 г.

Според хора, които са работили там под земята се крие един цял град, заедно с реплика на „Белия дом“ и хора, които играят ролята на президент и министри. Под земята има също улици, жилища, магазини, ресторанти и дори малко езеро.

Надземните постройки са незабележителни сгради, целящи да не привличат внимание. За първи път за мястото се споменава през 1974 г., когато наблизо пада самолет. Журналистите не са били допуснати да се доближат до съоръжението.