На живо: Гори катедралата Нотр Дам в Париж

3
162
Добави коментар
setlans
setlans

Катедралата Нотр Дам избухна в пламъци. Една от най-известните забележителности на Париж се запали, а засега не е ясна причината за пожара. Според представители на властите, той може да е свързан с ремонта на 674-годишната сграда.

Пламъците са възникнали рано вечерта, но вече са обхванали цялата сграда. Част от високата кула се е срутила, а малко по-късно покривът на катедралата се е срутил.

Огромният дим се разнася из целия град, а пепелта посипва парижаните, които гледат безпомощно.

В момента все още продължават опитите да се загаси пожара, а част от пожарникарите се опитват да спасят ценностите, съхранявани в храма.

Френският президент Еманюел Макрон зави: „Както всички мои сънародници и аз съм много тъжен, виждайки тази част от нас да гори“.

ЮНЕСКО обяви своята подкрепа, че ще направи всичко възможно да възстановят катедралата.

„Всичко се срутва“, споделя полицай, намиращ се до горящата катедрала.

На живо Повече за катедралата

„Света Богородица“, наричана още Парижката „Света Богородица“ е католическа катедрала в Париж, Франция. Построена е през 1163-1345 г. като една от първите катедрали в готически стил в центъра на града. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 м и е широка 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 м.

Сетланс / Reuters, Wikipedia Заглавна снимка: © GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images