Кои са основните закони на софтуерното тестване

2
295
Добави коментар
epis
epis

155 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 6

Специалистите в сферата на софтуерното тестване се водят от няколко основни закони, които направляват изпълнението на дейността им

Софтуерното тестване е доста популярна специалност напоследък, която изисква не само подходящи умения, но също отличен усет и ориентация в тази динамична област. За всеки начинаещ, който проявява интерес, обучителните центрове предлагат професионални курсове в сферата на изследването и проучването на софтуер.

Ето кои са основните закони, които стоят в основата на тази дейност:

Винаги се съмнявай Когато тестерът се захване с даден софтуер, той трябва да знае, че наличието на проблеми ще бъде засечено, независимо дали на по-ранен или по-късен етап. Ако по време на процеса не бъдат открити грешки, това съвсем не означава, че такива липсват. Възможно е просто да не са намерени към момента. Поведението на софтуерния продукт ще свидетелства за евентуалните заложени проблеми, но може и те да не се появяват при първоначалните опити. Идеални ситуации няма Когато тестовите ситуации налагат използването на прекалено много време и ресурси, резултатите може да не са изчерпателни. И това е напълно допустимо, защото не винаги е оправдано да се изпада в крайности. Ключова е стратегията, която са си изработили тестерите и покриването на определени рискове според съответната система. По-добре рано, отколкото късно

Поговорката за късното улавяне на пропуските тук не намира приложение, защото ефектът от ранното тестване е по-удовлетворителен. Ако проблемите бъдат установени навреме, те могат да бъдат отстранени много по-лесно, бързо и евтино. При вече разработен продукт се стига до по-сложни маневри и нови решения, които затрудняват всички експерти по веригата.

Гъвкави сценарии Принципът, че когато правиш едно и също нещо постоянно, не може да очакваш различни резултати е валиден изцяло в софтуерното тестване. Системата трябва да се обновява и разширява, за да не се изхабява до такава степен, че да спре да фиксира наличните дефекти. Методология и специфика Приложенията имат своя специфика, което означава, че и подходът към тях трябва да е адекватен. Критериите за качество зависят от вида на софтуера, който се инспектира. Понякога се изискват по-стриктни стандарти и по-завишени регулации. Не могат да се сравняват например видеоигри с програми за здравеопазването. Техниките се съобразяват с методологията на конкретния случай. Мобилните устройства Тестването не може да подценява показването в мобилните браузъри. Повечето потребители днес разчитат на смартфоните си, именно заради това е недопустимо там да се сблъскват с бъгове, които не са уловени и отстранени своевременно. Тестерите трябва да предугадят кои функционалности да подложат на ревизия, водейки се по начина, който предполагат, че ще използват самите ползватели.