УСПЕХ: Космическа ракета Антарес изпрати американския кораб Роджър Чафи на път към МКС!

1
175
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от излитането тази вечер. Photo credit : NASA TV

17 април 2019 г. 23:58 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 23:46 ч. българско време от Северноатлантическия регионален космодрум на остров Уолопс, Вирджиния, излетя американската космическа ракета „Антарес“ с товарния космически кораб „Роджър Чафи“ от серията „Сигнус“. С това бе положено началото на 11-тата и най-продължителна космическа експедиция на Нортроп Груман за нуждите на НАСА. 

На борда на кораба пътуват 3 347 килограма провизии за астронавтите и научни експерименти. Скачването с Международната космическа станция е планирано за петък.

Общо 40 мишки летят към МКС на борда на „Роджър Чафи“ в рамките на проучване, което ще провери ефективността на ваксините срещу тетанус. Половината мишки са вече ваксинирани и ще бъдат реваксинирани в космоса, а другата група животни не са ваксинирани и ще получат първата си ваксина в орбита. На Земята има отделен набор ваксинирани мишки, които ще служат за контрола. Изследователите ще изучават как космическите условия влияят върху имунния отговор. 

Напомням на читателите, че корабът „Роджър Чафи“ е кръстен на един от тримата загинали астронавти от мисия „Аполо 1“. Само той единствен от триото не е летял в космоса, докато останалите двама (Върджил Грисъм и Ед Уайт) са били на други космически мисии преди аварията. Затова от Нортроп Груман са решили да почетат именно него. Мисията на „Роджър Чафи“ ще продължи до юли, когато ще честваме половин век от пилотирания полет на „Аполо 11“ до Луната. Посланието на Нотроп Груман е недвусмислено: нямаше да има „Аполо 11“ без саможертвата на хора като Чафи. Затова днес, когато нови и модерни кораби излитат в космоса, ние си спомняме за загиналите титани, проправили пътя на човечеството към звездите. 

Видеозапис от днешния полет изгледайте тук (Youtube link)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/