Българи създадоха платформа за споделено образование

1
132
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Българският екип, който стои зад успешния проект Daskal.eu, създаде първата по рода си социална мрежа за образование Myeducationclub.com, която позволява на всеки потребител да споделя своите знания и умения с други хора със сходни интереси. Чрез сайта могат да се споделят знания, както от традиционни образователни дисциплини като математика, история, география, български език, така и в неформални области на познанието като готвене, свирене на музикален инструмент, шиене, бродиране или примерно шахмат. Не липсват също и възможности за професионално обучение в области от изработка на уебсайтове, през дизайн, до устройство на автомобила и др.

 

“Идеята на проекта е, че най-бързо и лесно се учи не чрез формалните образователни инструменти, а неформално – с помощта на приятели и познати. За това създадохме платформа, в която всеки да може да получи лесно трайни знания и умения, лично от специалисти в конкретната област, а защо не – и да се сприятели с тях в процеса на учене. По този начин потребителите на Myeducationclub.com не само могат да получат ценно за тях знание или умения, спестявайки време и средства, а също и да се запознаят с интересни нови хора” – обяснява Калоян Кирилов, основател на проекта.

 

Първата у нас мрежа за споделено обучение е достъпна на български и на английски език. Тя на практика обединява най-перспективните уеб технологии в областта на социалните мрежи с вековните традиции на взаимно – учителните методи на образование, познати още от периода на Възраждането. Платформата Myeducationclub.com е част от бързо – развиващата се икономика на споделянето. На практика с нейния старт се създава цял нов подсегмент, наречен „споделено образование“.

 

За да улесни възнаграждението за споделянето на знания, проектът въвежда и собствена виртуална валута (токън), която се натрупва в сметката на потребителите, споделящи активно своите знания. Всеки нов потребител получава още с регистрирането си в сайта 5 токъна безплатно, които може да обмени срещу нови знания и умения. Онези, които преподават, пък могат да получат срещу това още токъни.