За какво да гледаме при покупка на агнешко, яйца и козунак

1
174
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки на Агенцията по храните. Под прицела на проверяващите сега са храните, основни за трапезата ни по празниците – яйца, козунаци и агнешко месо.

В претрупаните витрини качественото агнешко се познава по здравната маркировка, или т.нар печат. За месото от България – син, за внесеното отвън – червен.

„Прясното охладено месо е с розов цвят, с плътно-еластична консистенция, когато се натисне – бързо се възстановява, няма неприятни миризми”, обясни Галя Викьова, началник-отдел „Контрол на храните”.

Великден без яйца не може, затова контролът там е засилен. Маркировката издава детайлите. „Цифрите показват начина на отглеждане –свободно, подово или в клетки, кода на държавата, а след това е номерът на обекта, от който произхожда яйцето”, допълни Викьова.

На етикета на козунака не трябва да срещаме подсладители и консерванти. „Качественият козунак трябва да е мек на допир, когато се разчупва, да е на конци, тоест добре втасал и бухнал”, отбеляза Бистра Иванова, началник-сектор „Контрол и храни”.

По данни на Системата за агропазарна информация великденското меню за 4-членно семейство ще струва приблизително 100 лева – най-много ще дадат в Русе и София. За агнешко ще се отделят по 30 лева, за козунак и яйца – по 6 лв.

Проверките ще продължат до 6 май на територията на цялата страна.