Частна инициатива праща Звезда на смъртта в космоса навръх премиерата на Междузвездни войни: епизод 9

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: основателят на инициативата Блейз Сандърс с неговия модел на Звездата на смъртта. Photo credit : Deathstarinspace.com

18 април 2019 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. На 11-ти април Блейз Сандърс, бивш инженер от НАСА и фен на Междузвездни войни, оповести своята инициатива да изпрати функционална Звезда на смъртта в космоса.  

Разбира се, не може да говорим за пълномащабна Звезда на смъртта, пише самият Сандърс. Строежът на такава огромна станция с диаметър от 120 километра ще струва от порядъка на $850 квадрилиона долара! Но пък е напълно възможно да се създаде мъничка Звезда на смъртта, която ще е с диаметър 10 сантиметра. При това ще бъде екипирана с напълно работещ лазер. 

Идеята на Сандърс е всъщност образователна – използвайки огромната популярност на Междузвездни войни, той иска да привлече вниманието на хората към космоса. Затова неговият проект за търсене на финансиране в Кикстартър е фокусиран върху възможността всеки човек да участва в инициативата. Партньорите и спонсорите ще получат възможност срещу скромна сума да изпратят свой собствен полезен товар в космоса: име или съобщение на цифров носител, име или съобщение на физически носител, дори малък предмет като пръстен, кичур коса или научен експеримент. Те ще бъдат добавени във вътрешността на Звездата на смъртта. 

Към настоящия момент са събрани $10 461 долара. За да е успешна Кикстартър кампанията, трябва да бъдат натрупани поне $18 420. Иначе проектът е в напреднал етап. Инициаторът съобщава, че вече е платил таксата за изстрелване на Звездата на смъртта на борда на ракета „Дискавъри“ от компания Юнайтед Фронтиърс. В случай на отлагания на тази нова ракета обаче са предвидени резервни варианти – ракета на Еклипс Орбитал, ракета на Спейс Опс Австралия, ракета „Електрон“ на Рокет Лаб. Не е изключена възможността да се лети и като вторичен полезен товар на ракета на НАСА.

В случай че се спази оригиналният план, ракетата „Дискавъри“ ще излети и ще достави Звездата на смъртта на височина от 110 км. – над линията на Карман. Ще има петминутно свободно падане, в рамките на което ще се използва лазерът върху мини-модел на Олдерон. Накрая Звездата на смъртта заедно със сувенирите ще се приземи на територията на Ню Мексико. Всички сувенири ще бъдат изпратени към участниците по пощата, а най-големият спонсор може да получи и самата Звезда на смъртта.

Това, разбира се, е официално предвиденото. Винаги има шанс нещо да се обърка. „Просто искам да дам възможност на феновете на Междузвездни войни да стрелят с лазер в космоса и вероятно да станат свидетели на експлозията на Звездата на смъртта по време на ракетния полет. Това е възможно да се случи, особено в такъв случай с нова ракета, както и ако самият Хамил е наоколо. Официално си поканен да гледаш изстрелването, Марк“, съобщава Сандърс. 

За повече информация: Death Star in Space Kickstarter’s page

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/