Брашно от тапиока – как да го използваме? (рецепти)

1
273
Добави коментар
teokostov
teokostov

Брашното от тапиока придобива все по-голяма популярност като заместител на обикновеното брашно, когато става въпрос за хранителни режими, които изключват консумацията на зърнени храни и глутен.

Брашното от тапиока се добива от обелен, изсушен и смлян цял корен на растението Маниока. Готовото брашно може да бъде закупено от „Здравница“ или партньорските ни магазини.

Брашно от тапиока можете да направите и у дома. За целта обелените корени на Маниока се настъргват на фина каша. Можете да настържете на ръка или да използвате кухненски робот. След настъргването, получената каша се „натиска“ с тежък предмет и се оставя да се изсуши. Това е!

Тапиока – Маниока

Трябва да вземем под внимание, че има разлика между двете. Тапиоката е нишесте, извлечено от корена на маниока. Това се случва с помощта на процес на измиване и пулпиране. След това влажната целулоза се притиска, за да се извлече скорбяла течност. След като цялата вода се изпари, остава брашното от брашното от тапиока. От друга страна, брашното от маниока е целият корен. Единственото нещо, което е направено за брашното от маниока е, че коренът е обелен, изсушен и смлян.

Няколко рецепти с брашно от Тапиока

Сладка бананова супа с тапиока и кокос

Необходими продукти: 2 ч.ч. вода 1/2 ч.ч. кафява захар 400 гр. кокосово мляко (може да се използва кокосово мляко на прах) 1/4 ч.к. брашно от тапиока 2 бр. банани, нарязани на парчета 1/2 ч.л. хималайска (йодирана) сол

Начин на приготвяне: Сложете водата и кокосовото мляко да се варят. Добавете захарта, солта и тапиоката. Намалете леко огъня и оставете да се вари за около 30 мин. Разбърквайте често. Прибавете бананите и свалете от огъня. Оставете да престои около 15 мин. След добавяне на бананите не бъркайте сместа.

Готовото ястие може да се поднесе горещо или да се охлади за няколко часа. По желание можете да добавите цейлонска канела на прах.

Вкусни сладки от тапиока и кокос

Необходими продукти: 1/4 ч.ч. брашно от тапиока 1/4 ч.ч. кокосови стърготини или кокосов чипс кафява захар

Начин на приготвяне: Накиснете тапиоката в топла вода за 5 мин. Отцедете. Смесете киснатата тапиока с кокоса и захарта. Поръсете с малко вода и разбъркайте отново. Готовата смес се готви на пара за около 10 мин. След приготвянето оформете топчета или друга желана форма. По желание готовите сладки могат допълнително да се овалят в още кокос.

Питки с тапиока

Необходими продукти: 1 кг. брашно от тапиока 4 ч.ч. мляко 1 ч.ч. олио 5 яйца 450 гр. настъргано сирене по избор (може да се използва и кашкавал)

Начин на приготвяне: В тенджера смесете мляко и олиото. Поставете на котлона и когато се сгорещят добавете тапиоката. Оставете да се охлади. Прибавете останалите продукти и омесете тестото. От готовата смес направете малки топчици (около 1 ч.л.) и ги поставете върху намаслена тава. Печете за около 30 мин. (до златист) на температура от 180°С.